Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

26 Iunie 2019
Vizualizari: 383
Comentează add

Săptămâna trecută documentul legislativ a fost respins de Senat.

Votul asupra Legii pensiilor este aşteptat astăzi în plenul C. Deputaţilor

iulia-gherman

 Foto: Arhivă.

Proiectul legii pensiilor intră miercuri, 26 iunie, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Documentul a primit, ieri, raport favorabil din partea comisiilor juridică şi de muncă. 
 
Cererea de reexaminare a legii pensiilor, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, a fost adoptată de comisiile juridică şi de muncă din Camera Deputaţilor, cu doar 4 abţineri, după ce săptămâna trecută documentul legislativ a fost respins de Senat.
 
În modificările aprobate de comisii se precizează că plata contribuțiilor la sistemul public de pensii este asigurată de angajat, iar aceste obligaţii financiare sunt colectate și distribuite mai departe de angajator.
 
Din textul legii au fost, totodată, eliminate condițiile de vârstă și de stagiu minim de cotizare pentru acordarea pensiei de invaliditate. Toate celelalte articole pentru care nu s-a cerut reexaminarea au rămas în forma aprobată iniţial de Parlament.
 
Acestea prevăd, între altele, recalcularea pensiilor aflate în plată, cu păstrarea cuantumului cel mai avantajos pentru fiecare pensionar. Studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă, iar femeile care au născut cel puţin trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu şase ani mai devreme, la cerere.
 
Deputatul USR, Cristian Seidler, a declarat că reprezentanții puterii folosesc legea pensiilor în scop electoral.
 
"Anul acesta se previzionează, din septembrie, o creștere cu 15% din punctul de pensie. Anul  viitor se previzionează, începând din septembrie, o creștere, practic, cu 40% a punctului de pensie și va fi foarte greu să mă convingeți, dar abia aștept argumentele, altul decât era în programul de guvernare, cum acest lucru nu este o încercare de instrumentalizare politică cu trei luni înainte de alegerile parlamentare a fondului de pensii", consideră deputatul Cristian Seidler.
 
Răspunsul a venit din partea fostului ministru al muncii, deputatul PSD Olguța Vasilescu.
 
"Voi răspunde cu cifre şi anume că în ultimii doi ani de zile, avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, față de 234 de miliarde în șapte ani anteriori, adică în perioada 2009-2016. Deci bani ar fi. Pensionarii ajung să se apropie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important, și chiar să le depășească", susţine deputatul Olguţa Vasilescu.
 
Votul decizional asupra legii pensiilor este aşteptat astăzi, în plenul Camerei Deputaților.

Etichete pensiiCCRpunct de pensieUSRCristian SeidlerLia Olguţa VasilescuPSDOlguța Vasilescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live