Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

25 Februarie 2014
Vizualizari: 931
Comentează add

Noua putere de la Kiev nu reuşeşte deocamdată să se înţeleagă asupra constituirii oficiale a noii majorităţi parlamentare, necesară, conform legii, pentru a forma noul guvern.

Votarea noului guvern din Ucraina, amânată pentru joi

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Proteste de amploare în Ucraina. Foto: Arhivă.

Parlamentul de la Kiev a amânat pentru joi votarea noului guvern de unitate naţional pentru a permite continuarea consultărilor pe această temă.

Astăzi s-a dat şi startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale anticipate, stabilite să se desfăşoare la 25 mai.

Între timp, locul în care se află fostul preşedinte Viktor Ianukovici este neclar.

Consilierul său a spus, însă, aseară că fostul lider este în Ucraina, dar a refuzat să precizeze localitatea.

În plan diplomatic, continuă schimburile de declaraţii între Occident şi Rusia, pe tema viitorului Ucrainei.

Mai mulţi diplomaţi occidentali se află zilele acestea la Kiev, în încercarea de a împiedica naufragiul economiei ucrainiene, aflată în faţa unui risc serios.

Noua putere de la Kiev nu reuşeşte deocamdată să se înţeleagă asupra constituirii oficiale a noii majorităţi parlamentare, necesară, conform legii, pentru a forma noul guvern, prioritate de care depinde revenirea colapsului economic şi stoparea haosului instituţional.

Preşedintele Parlamentului şi şeful interimar al statului, Aleksandr Turcinov, le-a cerut imperativ deputaţilor să urgenteze negocierile şi a stabilit ziua de joi ca termen limită  pentru formarea noului guvern.

Pericol separatist

Totodată, deputaţii se află sub presiunea Maidanului, care nu are de gând să se disperseze.

Activiştii acestuia cer ca din viitorul cabinet să nu facă parte cei mai bogaţi 100 de oameni din Ucraina, ca şi demnitarii din perioada lui Ianukovici.

Ultima revendicare este susţinută şi de liderul formaţiunii "Batkivşcina", Arseni Iaţeniuk, al cărui nume este din ce mai vehiculat pentru postul de prim-ministru.

Astăzi, instanţele de la Kiev urmează să decidă oficial începerea urmării penale a lui Viktor Ianukovici, conform deciziei de ieri a Radei Supreme, în care fostul preşedinte este acuzat de crime de masă împotriva civililor.

Locul unde se află fostul preşedinte este în continuare necunoscut.

Preşedintele interimar Aleksandr Turcinov discută cu şefii serviciilor de forţă despre pericolul manifestărilor separatiste din est şi mai ales din Crimeea, după informaţiile de ieri, potrivit cărora Rusia ar intenţiona să emită în regim simplificat paşapoarte pentru populaţia rusofonă din zonă.

Revenit, astăzi, la Moscova din Crimeea, preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru problemele CSI, Leonid Sluţki, a dezminţit aceste informaţii, dar a subliniat că, în cel mai scurt timp, Rusia va elabora un complex de măsuri pentru protejarea populaţiei rusofone din Ucraina.


Etichete KievUcrainaViktor IanukoviciRusiaAleksandr TurcinovArseni IaţeniukLeonid Sluţki

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live