Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

2 Februarie 2016
Vizualizari: 785
Comentează add

Preşedintele Franţei, François Hollande, a făcut apel la omologul său american, Barack Obama, să anuleze embargoul economic impus Cubei.

Vizită istorică în Franţa a preşedintelui Cubei, Raul Castro

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Preşedintele Cubei, Raul Castro (stânga), primit la Palatul Élysée de preşedintele Franţei, François Hollande. Foto: elysee.fr.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a făcut apel la omologul său american, Barack Obama, să meargă până la capăt cu politica de deschidere faţă de Cuba şi să anuleze embargoul economic.

Vizita istorică începută luni la Paris de preşedintele cubanez, Raul Castro, s-a concretizat în numeroase acorduri între cele două ţări.

În urmă cu un an, Statele Unite anunţau normalizarea relaţiilor diplomatice cu Cuba după mai bine de 50 de ani de blocaj total aplicat insulei comuniste nu numai de americani, ci şi de aliaţii lor occidentali.

A fost un semnal bun inclusiv pentru întreprinderile europene, care au văzut imediat în Cuba o nouă oportunitate de afaceri şi o piaţă de desfacere de exploatat.

Ieri la Paris, François Hollande şi Raul Castro au semnat mai multe acorduri de cooperare, după cum a precizat în conferinţa de presă comună preşedintele francez.

"Noi vrem să însoţim Cuba pe calea pe care această ţară a ales-o, a deschiderii şi a dezvoltării, iar deschiderea începe cu schimburile economice. Multe întreprinderi franceze sunt deja prezente în Cuba, dar vrem să mergem mai departe, să urmăm paşii stabiliţi în foaia de parcurs pe care am semnat-o astăzi şi care deschide noi segmente de cooperare în sectoare precum turismul, transporturile, dezvoltarea oraşelor, energie, industrie agroalimentară", a spus François Hollande.

Cei doi şefi de stat au semnat şi un acord prin care o parte din datoria pe care Cuba o are la Franţa să fie transformată într-un fond de investiţii cubano-francez în valoare de 212 milioane de euro, bani care să fie folosiţi la proiecte de dezvoltare a insulei.

Preşedintele Raul Castro s-a declarat satisfăcut de întrevederea cu omologul său francez.

"Este prima vizită a unui preşedinte cubanez în Franţa, ţară fondatoare a Uniunii Europene. Confirm aşadar excelenta relaţie între noi şi dorinţa guvernelor noastre de a consolida dialogul politic la cel mai înalt nivel", a declarat Raul Castro.

Vizita preşedintelui Cubei în Franţa va continua astăzi, când sunt programate întâlniri cu premierul francez, Manuel Valls, şi cu primăriţa Parisului, Anne Hidalgo. 


Etichete FranşaParisPalatul Élyséevizita preşedintelui cubanezRaul Castropreşedintele FranţeiFrançois HollandeCubaacorduri de cooperareridicarea embargoului impus de SUA Havanei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live