Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

23 Martie 2020
Vizualizari: 864
Comentează add

TEXT și VIDEO:Președintele a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au decedat din cauza COVID -19.

VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, declarație de presă

radio-romania-actualitati

Preşedintele Klaus Iohannis.                 Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au decedat din cauza COVID -19.

Şeful statului a amintit intr-o declaraţie de presă că noul coronavirus are o particularitate aparte şi poate fi letal într-o proporţie mult mai mare pentru persoanele în vârstă faţă de cele tinere.

Preşedintele Romaniei a explicat că în ţările puternic afectate de acest virus, cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută şi suferă şi de o serie de alte probleme de sănătate şi a adresat, totodată, un îndemn persoanelor care aparţin aceastei grupe de vârstă.

VIDEO: Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

TEXT (transcriere RADOR)

Klaus Iohannis: Dragi români, din nefericire, inevitabilul s-a produs şi ţara noastră se confrunt cu situaţia tragică a primelor decese, în contextul infectării cu noul coronavirus. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe și putere în aceste momente dramatice. Toate datele o arată și situația de până acum din România o confirmă: noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstă față de cele tinere. În ţările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârșitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută și suferă și de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă.
Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș. Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate. Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus.
Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud şi paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat: menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță.
Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile. Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională. Acum este momentul să fim puternici și solidari. Depinde de noi, de modul în care înțelegem să ne respectăm și să îi respectăm pe ceilalți să depășim cu bine această criză, care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile și în lunile care urmează solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi. Adevărata forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții, de a nu abandonat pe nimeni.
Procedând responsabil, respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților, câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectați. Stând acasă, îi ajutăm pe medicii noștri să le ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm și mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriașă.
Fiecare zi în care, prin comportamentul și atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecției, este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toții activitățile cărora le ducem lipsă acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide.
Să fim responsabili și să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea. În aceste momente dramatice, cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleşi locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală. Nu este momentul răfuielilor politice. A încerca să câștigi capital politică în aceste clipe denotă un cinism înfiorător și o lipsă de responsabilitate de neimaginat. Gravitatea situaţiei cu carfe ne confruntam este fără precedent şi tocmai de aceea trebuie să ne unim foţele pentru a izbândi împreun în această luptă de durată şi de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt în aceste momente vulnerabili.

/Klaus Iohannis:/ Toţi cetăţenii români, indiferent că sunt sănătoşi sau bolnavi, au dreptul la protecţie din partea statului român şi vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăşi cu bine această grea încercare. Împreună cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii evaluăm permanent evoluţia răspândirii infecţiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. Ca om care iubeşte democraţia, orice restrângere în exercitare drepturilor fundamentale mă mâhneşte profund. Generaţiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privaţiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile şi libertăţile decenii la rând, înţeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie uşoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor şi a familiilor acestora.
Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent în care viaţa fiecărui cetăţean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înţeleagă că nu ne vom opri şi vom lua măsuri chiar mai dure, în momentul în care vor deveni absolut obligatorii, pentru limitarea răspândirii virusului. În egală măsură, însă, vom continua să-i ajutăm pe toţi cei afectaţi de această criză. Măsurilor sociale şi economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele şi mai multor categorii de întreprinzători şi oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăţi. Nu este niciun secret pentru nimeni care era starea economiei româneşti înainte de izbucnirea acestei epidemii. România nu este acolo unde ne dorim cu toţii să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic. Dar, acum, nu este nici pe departe momentul de a învinovăţii sau a căuta ţap ispăşitor pentru şirul lung de decizii greşite din trecut. Vă asigur însă, de un singur lucru: tot ce avem la dispoziţie, toate instrumentele fiscale şi economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obţine de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătăţii românilor şi ajutării firmelor şi angajaţilor care trec în aceste zile prin momente dramatice. Astăzi avem avantajul apartenenţei la marea familie europeană şi, lucrând împreună cu partenerii noştri, sunt încrezător că vom trece mai uşor peste şocul social şi economic provocat de această criză. În momente de cumpănă, în care suntem puşi în faţa celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat. Este timpul compasiunii, al generozităţii şi altrusimului - trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie. Eu cred în noi, românii, în forţa noastră interioară şi ştiu că uniţi putem răzbi şi de această dată, aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut. Vă mulţumesc!

(RS)


Etichete klaus iohannisdeclaratii(RS)coronaviruspresedintecovid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live