Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

1 Decembrie 2016
Vizualizari: 2945
Comentează add

Printre noutățile paradei de anul acesta, se numără participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro și ATV-urilor pentru forțele speciale.

VIDEO: Paradă spectaculoasă de Ziua Națională. Programul complet VIDEO: Paradă spectaculoasă de Ziua Națională. Programul complet - Conține video

radio-romania-actualitati

 Foto: Alex Balaci.

Radio România Actualități transmite în direct Parada militarã din București de la ora 11:00, iar de la ora 12:00 un "Te Deum" susținut la Patriarhie.

Postul public de radio va difuza programe speciale dedicate Zilei Naționale a României.

De la ora 13.20, dezbaterea "Probleme la zi" va avea ca temă "1 Decembrie – Ziua Naţională a României, Ziua Marii Uniri”".

Prezența postului public de radio în miezul evenimentelor este ilustrată oră de oră și minut cu minut, prin emisiuni speciale, transmisiuni în direct, cum ar fi manifestările de Ziua Naţională din Bucureşti şi Alba Iulia.

Înregistrare Video: Parada militară de Ziua Națională. Sursa: facebook.com/mapn.ro.

FOTO: Paradă spectaculoasă de Ziua Națională, în Capitală. Sursa foto: Alex Balaci.

Festivitatea de Ziua Nationala va incepe la ora 11.00, in Piata Arcului de Triumf, cand este programata sosirea presedintelui Klaus Iohannis.

Va urma salutul Drapelului de Lupta, trecerea in revista a Garzii de Onoare si salutul garzii.

Soprana Carla Musat, solista a Ansamblului Artistic al Armatei si Muzicilor militare, va canta imnul national, acompaniata de orchestra reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, orchestra Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si a Brigazii 1 Mecanizata ”Argedava”, si de corul studentilor Academiei Tehnice Militare.

Defilarea militarilor va incepe dupa depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei.

Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", echipați cu noua ținută de luptă a forțelor terestre.

Potrivit MApN, aceasta oferă o protecție îmbunătățită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă și rezistentă la foc.

Defilarea va continua cu un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan.

Vor intra pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", parașutiști din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ștefan Șoverth", vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", militari din Forțele pentru Operații Speciale, dar și din celelalte arme — geniști, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Poliție Militară, precum și forțe ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații.

De asemenea, vor defila studenți ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Academiei Forțelor Aeriene "Henri Coandă", Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", dar și studenți și medici rezidenți ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la paradă un detașament al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre "Basarab I" și unul al Colegiului Național Militar 'Dimitrie Cantemir' din Breaza. Un grup de defilare va al studenților Academiei de Poliție "A. I. Cuza" va trece și el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestră se va încheia cu două detașamente — unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar cel de-al doilea, al Asociației "Tradiția Militară", cu uniformele și echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 — 1918: de Infanterie, de Grăniceri și de Vânători de Munte.

Defilarea tehnicii de luptă va fi deschisă de aviație

Vor survola Bucureștiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 și MI-17 și Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan și C-130 Hercules, aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene.

Parada aeriană va continua cu trecerea avioanelor de antrenament și atac la sol IAR-99 și, în varianta modernizată, IAR-99 Șoim și se va încheia cu evoluția a două formații de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR și a unei formații de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziționate anul acesta.

La sol, vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha și Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operații speciale URO VAMTAC, mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

De asemenea, bucureștenii vor putea vedea rachetele sol-aer Hawk și OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar și autostații radio.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Poliției Rutiere, autospeciale de intervenție, dar și cu un autolaborator criminalistic și unitate mobilă de intervenție în cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Serviciului Român de Informații.

Defilarea se va încheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Române și a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".

În premieră, detașamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia și Slovacia vor participa la parada de Ziua Națională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie și în anii trecuți.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat și al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez aparține Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forțelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varșovia.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova și, deși au mai participat la paradele militare de Ziua Națională a României, va fi pentru prima dată pentru ei când vor defila pe sub Arcul de Triumf din București.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară națională, participă reprezentanții armatei Slovaciei. Aceștia aparțin Gărzii de Onoare, unitate care desfășoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului și al Parlamentului Republicii Slovacia.

Tot pentru prima dată, bucureștenii îi vor vedea defilând pe militarii spanioli. Drapelul acestei țări va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofițer responsabil cu comunicarea strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est de la București, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locțiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forțelor NATO, precum și de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, atașat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia și Republica Moldova.

Armata Marii Britanii va fi reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez "Pipes and Drums (Cimpoaie și Tobe)".

Defilarea reprezentanților forțelor armate străine se va încheia cu un detașament din SUA compus din pușcași marini și militari din Batalionul 2 Pușcași Marini și Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.


Etichete parada militaraziua nationala a romanieimapnarmatabatalionul 2 infanterie calugareni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live