Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

17 Februarie 2021
Vizualizari: 129
Comentează add

VIDEO și TEXT: Șeful statului a avut astăzi două ședințe de lucru cu premierul Florin Cîțu și cu mai mulți membri ai Guvernului.

VIDEO: Declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis VIDEO: Declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis - Conține video

razvan-stancu

 Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la Palatul Cotroceni pe care Radio România Actualități o va transmite în direct.

Șeful statului a avut astăzi două ședințe de lucru cu premierul Florin Cîțu și cu mai mulți membri ai Guvernului.

LIVE VIDEO: 

TEXT: (transcrierea, RADOR)

Klaus Iohannis: Bună ziua. Am avut în ultimele zile o serie întreagă de discuţii foarte important și foarte bune cu premierul, cu miniștrii din guvern pentru a lămuri câteva chestiuni și pentru a găsi soluții, soluții pentru România, soluții pentru români. Tema principală a fost: cum pregătim cel mai bine, rapid, bine gândit, proiecte pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, unde, știm cu toții, putem să obținem fonduri europene semnificative. Avem la dispoziție peste 30 - atenție! - 30 de miliarde de euro care pot fi folosiți pentru a pune la punct lucrurile la noi în țară pentru a ieși cu bine din pandemie și din criza economică generată de pandemie. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim. Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere și vreau să menționez doar câteva care au fost tema discuțiilor din ultimele zile. O primă chestiune: sănătatea. Este, după părerea mea, nevoie de investiții semnificative în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică din România, dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni de zile. Aşa ceva nu are voie să se mai întâmple. Este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienți. Gândiți-vă cât de important este să avem investiţii în zona de terapie intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranță pentru pacient și pentru personalul din spital. Şi fiindcă vorbim despre zona de sănătate, dați-mi voie să fac o remarcă și despre campania de vaccinare, care merge foarte bine.

Suntem, în continuare, în topul european la toți parametrii și vom avea, în zilele acestea, deja persoana numărul un milion care va fi vaccinată. Ritmul crește de la o săptămână la alta și cu toții avem speranța ca, până în vară, să ieșim din pandemie, sigur cu vaccinarea și cu respectarea restricțiilor, până atunci. O a doua zonă pe care am discutat-o și unde sunt foarte hotărât să găsim împreună soluțiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut deja locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie, și unii, din păcate, sunt și acum în pericol în continuare să își piardă locul de muncă. Deci este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviți de pandemie. Un subiect care a mai fost menționat, l-am prezentat chiar eu acum câteva zile: trebuie să investim în școli. Sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani, dacă ne gândim doar la siguranța elevilor. Este nevoie și aici de foarte multe investiții pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în școli, pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple. Să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curților și așa mai departe. Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de școli noi, avem nevoie de școli verzi, școli care sunt exemple pentru alții, cum putem să ne implicăm pentru mediu. Şi în fine o temă pe care am mai menționat-o și o să o repet: avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru mediul sănătos, chestiuni care se pot face fără complicații imense, de exemplu programe de împădurire care pot fi puse în operă, practic, începând deja din anul acesta. Aceste teme ne preocupă și, până în aprilie, vom avea un plan național coerent care va fi depus la Comisia Europeană și, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea în spitale, în școli, în locuri de muncă și pentru mediu. Sunt doar câteva. Vom avea în cadrul acestui plan și multe alte zone care sunt extrem de importante pentru români și, la momentul respectiv, voi relua aceste chestiuni. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!

(RS)


Etichete klaus iohannisdeclaratii(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live