Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

29 Iunie 2012
Vizualizari: 4145
Comentează add

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au decis că premierul Victor Ponta ar fi plagiat 85 de pagini din lucrarea de doctorat. Ei au solicitat retragerea titlului de doctor.

Victor Ponta "a plagiat 85 de pagini" din lucrarea de doctorat

cristina-ghioca

Premierul României, Victor Ponta. Foto: AP.

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare(CNATDCU) au decis, după examinarea tezei de doctorat a premierului Ponta, că acesta ar fi plagiat 85 de pagini din lucrare, informează redactorul Radio România, Cristina Dumitrescu.

Membrii Consiliului au trimis ministerului educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Preşdintele CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ceea ce priveşte bibliografia lucrării, în cazul a aproape 40 de pagini nu a fost menţionată sursa.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi.

Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, i-a declarat redactorului Radio România, Andreea Prisăcariu, că decizia comisiei este nulă de drept.

"Din capul locului, vreau să spun că această comisie nu putea să analizeze decât tezele după data de 4 aprilie 2012, teze susţinute public. Dacă dorea să analizeze o teză dinainte de 4 aprilie 2012, trebuia să îl facă Consiliul Naţional de Etică, iar acest Consiliu să propună comisiei de specialitate juridică din cadrul Consiliului care să facă acel referat către Consiliul General.

Consiliul General avea nevoie astăzi de două treimi pentru a fi legal constituit. Nu au fost două treimi; s-au exprimat doar 13 voturi în condiţiile în care trebuiau 14, fapt pentru care decizia este total inegală şi anormală", a declarat Liviu Pop.

Aflat la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European, premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze acuzaţiile de plagiat.

Joi, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, premierul a declarat  că îşi va da demisia în cazul în care comisia de etică va decide că se face vinovat de plagiat în teza sa de doctorat.

Victor Ponta a insistat că nu şi-a plagiat lucrarea şi a apreciat că subiectul plagiatului este o chestiune apărută după conflictul cu preşedintele Traian Băsescu, referitor la prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles, din 28 şi 29 iunie.

Plagiatul lui Victor Ponta, "dezbătut de un Consiliu desfiinţat"

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat.

Profesorul Mircea Miclea, membru CNATDCU, a declarat că subiectul privind plagiatul lui Victor Ponta figura pe ordinea de zi a Consiliului General, întrucât această instituţie se ocupă tocmai cu atestarea diplomelor şi nu îşi poate permite să se decredibilizeze.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la ministerul educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
   
Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.
   
Solicitarea a fost înregistrată şi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.
   


Etichete plagiatVictor Pontadoctorat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live