Pe scurt:
Duminică, 04 Octombrie Acum: DESCHIS IN WEEK-END - continuare Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Victor Ponta "a plagiat 85 de pagini" din lucrarea de doctorat

29 Iunie 2012
Comentează add

de Cristina Ghioca

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au decis că premierul Victor Ponta ar fi plagiat 85 de pagini din lucrarea de doctorat. Ei au solicitat retragerea titlului de doctor.

cristina-ghioca

Premierul României, Victor Ponta. Foto: AP.

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare(CNATDCU) au decis, după examinarea tezei de doctorat a premierului Ponta, că acesta ar fi plagiat 85 de pagini din lucrare, informează redactorul Radio România, Cristina Dumitrescu.

Membrii Consiliului au trimis ministerului educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Preşdintele CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ceea ce priveşte bibliografia lucrării, în cazul a aproape 40 de pagini nu a fost menţionată sursa.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi.

Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, i-a declarat redactorului Radio România, Andreea Prisăcariu, că decizia comisiei este nulă de drept.

"Din capul locului, vreau să spun că această comisie nu putea să analizeze decât tezele după data de 4 aprilie 2012, teze susţinute public. Dacă dorea să analizeze o teză dinainte de 4 aprilie 2012, trebuia să îl facă Consiliul Naţional de Etică, iar acest Consiliu să propună comisiei de specialitate juridică din cadrul Consiliului care să facă acel referat către Consiliul General.

Consiliul General avea nevoie astăzi de două treimi pentru a fi legal constituit. Nu au fost două treimi; s-au exprimat doar 13 voturi în condiţiile în care trebuiau 14, fapt pentru care decizia este total inegală şi anormală", a declarat Liviu Pop.

Aflat la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European, premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze acuzaţiile de plagiat.

Joi, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, premierul a declarat  că îşi va da demisia în cazul în care comisia de etică va decide că se face vinovat de plagiat în teza sa de doctorat.

Victor Ponta a insistat că nu şi-a plagiat lucrarea şi a apreciat că subiectul plagiatului este o chestiune apărută după conflictul cu preşedintele Traian Băsescu, referitor la prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles, din 28 şi 29 iunie.

Plagiatul lui Victor Ponta, "dezbătut de un Consiliu desfiinţat"

Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat.

Profesorul Mircea Miclea, membru CNATDCU, a declarat că subiectul privind plagiatul lui Victor Ponta figura pe ordinea de zi a Consiliului General, întrucât această instituţie se ocupă tocmai cu atestarea diplomelor şi nu îşi poate permite să se decredibilizeze.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El afirma că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la ministerul educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
   
Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.
   
Solicitarea a fost înregistrată şi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.
   


Taguri: plagiat, Victor Ponta, doctorat

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live