Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

30 Octombrie 2020
Vizualizari: 819
Comentează add

Victimele incendiului din Colectiv, comemorate la Bucureşti

radiojurnal

Victimele incendiului de la Clubul Colectiv sunt comemorate la această oră în cadrul unui eveniment organizat în București.

Fotografii cu cele 65 de victime care au murit în urmă cu cinci ani în incendiu au fost așezate pe scările Palatului de Justiție din Capitală. În dreptul fiecărei poze a fost aprinsă câte o candelă.

După ani buni în care cercetările au bătut pasul pe loc, dosarul se află acum la Curtea de Apel București, unde au fost fixate termene de judecată până în luna decembrie, când se preconizează finalizarea procesului. Nicoleta Turcu are detalii.

Reporter: Tragedia a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din Sectorul 4 al Capitalei. Sute de tineri erau acolo pentru concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album. Incendiul a pornit de la artificiile folosite necorespunzător în interior în timpul concertului.
 
Au fost arestate preventiv atunci mai multe persoane, patronii clubului, reprezentanții firmei pirotehnice care s-a ocupat de artificii și inspectorii de la ISU care au verificat dacă la Colectiv sunt respectate normele de securitate la incendiu. Între timp, patronii clubului au fost trimiși în judecată.
 
După tragedia din Colectiv a ieșit la iveală dezastrul din spitale: au fost mulți răniți care au luat infecții nosocomiale, iar dezinfectanții folosiți nu erau conformi. Au fost atunci și proteste, mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de modul în care au tratat autoritățile situația, iar guvernul a demisionat.
 
După cinci ani sunt persoane rănite care încă au nevoie de tratamente și vor avea nevoie de acestea toată viața.
 
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieții supraviețuitorilor tragediei astăzi, când se împlinesc cinci ani de la incendiul în urma căruia şi-au pierdut viața 65 de tineri.
 
În această seară, la ora 22:32, ora la care izbucnit incendiul cu 5 ani în urmă, se va ține un moment de reculegere în fața a fostului Club Colectiv din București.
 
(PH)

Etichete Colectivvictimecomemorare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live