Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mădălina Radu

25 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1620
Comentează add

Curtea Constituţională a României a decis că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţiononale.

Validarea de către Senat a membrilor CSM, "neconstituţională"

madalina-radu

Membrii Curţii Constituţionale. Foto: Agerpres.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările PDL.

Judecătorii CCR au declarat ca fiind neconstituţionale şi hotărârea Senatului de validare a listei cu magistraţii aleşi în CSM din partea adunărilor generale ale magistraţilor, precum şi cea privind alegerea reprezentanţilor din partea societăţii civile în consiliul.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie transmisă Senatului.

Judecătorii CCR au reluat, marţi, discuţiile privind contestaţiile Partidului Democrat Liberal împotriva hotărârilor Senatului prin care a fost validată lista magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi alegerea reprezentanţilor din partea societăţii civile, după ce săptămâna trecută a amânat dezbaterea sesizărilor.

Senatul a validat, pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi ''pentru'' şi 60 ''împotrivă'', lista magistraţilor aleşi membri ai CSM.

Atunci, între partidele aflate la guvernare şi cele din opoziţie disputa a fost dacă va fi supusă votului întreaga listă a magistraţilor aleşi membri ai CSM sau, aşa cum a propus PDL, o "listă scurtă".

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, declara că nu poate fi supusă votului întreaga listă întrucât pe aceasta se găsesc şi trei persoane care, deşi au avut un mandat în CSM, candidează pentru al doilea.

De asemenea, PDL arăta că mai există o altă neregulă în demersul alegerii magistraţilor care vor face parte din CSM: pe lângă cei trei care candidează pentru un nou mandat, Consiliul ar fi trebuit să transmită Senatului şi candidaturile altor trei magistraţi care sunt într-un mandat de înlocuire.

Pe 15 decembrie, rectorul Universităţii Creştine ''Dimitrie Cantemir'', Corina Dumitrescu, şi directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, au fost aleşi de Senat ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

În cel de-al doilea tur de scrutin, Victor Alistar a obţinut 57 de voturi pentru, 51 împotrivă şi 3 abţineri, iar Maria Cristina Ana 46 de voturi pentru, 60 împotrivă şi 6 abţineri.

Tot în cazul lui Victor Alistar, Agenţia Naţională de Integritate a trimis o adresă Senatului în care se arăta că acesta nu poate ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani, după ce în 2009 a primit verdict de incompatibilitate.

Pe 7 ianuarie, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au întrunit în şedinţa de constituire, ocazie cu care şi-au ales preşedintele şi vicepreşedintele pentru un mandat de un an, respectiv Horaţius Dumbravă şi George Bălan.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a adresat Consiliului rugămintea de a amâna alegerea conducerii noului CSM până când Curtea Constituţională a României se va pronunţa asupra celor două contestaţii.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis atunci către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către CSM solicitarea de amânare a şedinţei de constituire a Consiliului.

Ministerul menţiona că propunerea de amânare a şedinţei de constituire a CSM până după data pronunţării deciziei Curţii Constituţionale justifică interesul de a asigura credibilitate justiţiei române în spaţiul intern şi european.


Etichete CSMCurtea ConstituţionalăalegeriSenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live