Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Septimiu Roman

23 Decembrie 2011
Vizualizari: 1352
Comentează add

Familia, prietenii şi cunoscuții şi-au luat rămas bun la Crematoiu din Praga de la fostul preşedinte Vaclav Havel în cadrul unei ceremonii restrânse după care urna a fost îngropată în cavoul familiei din cimitirul Vinohrad.

Vaclav Havel, condus pe ultimul drum Vaclav Havel, condus pe ultimul drum - Conține video Vaclav Havel, condus pe ultimul drum - Conține galerie foto

septimiu-roman

Soldaţii au transportat trupul lui Vaclav Havel. Foto: Reuters.

Vaclav Havel, unul dintre cei mai importanţi disidenţi anticomunişti, devenit preşedinte al Cehoslovaciei şi apoi al Cehiei, a fost condus vineri pe ultimul său drum.

Trupul neînsufleţit a fost depus încă de luni la Praga, unde zeci de mii de oameni, de la copii până la şefi de stat, au venit să îi aducă un ultim omagiu.

Funeraliile eroului Revoluţiei de Catifea din 1989 s-au încheiat, iar sicriul se află în acest moment la un crematoriu, unde va fi incinerat.

Familia şi prietenii şi-au luat rămas bun la Crematoiu din Praga de la fostul preşedinte Vaclav Havel în cadrul unei ceremonii în cerc restrâns după care urna va fi îngropată  în cavoul familiei din cimitirul Vinohrad.

Ceremonia privată a fost precedată de funeraliile naţionale de la Catedrala Sfântul Vit.

Video: Sute de personalităţi din lumea întreagă au asistat la funeraliile naţionale.Au asistat 500 de personalităţi din lumea întreagă, între care secretarul american de stat Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, fostul secretar de stat Madeleine Albright, premierul bitanic David Cameron, preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de fostul şef de stat Emil Constantinescu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, cu puţin timp înaintea funeraliilor, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că Vaclav Havel este printre cei câţiva lideri politici din fostele ţări comuniste care au schimbat istoria ţării lor şi nu doar a lor. 

"Pleacă un mare om politic, pentru că asta este definiţia lui Havel, până la urmă, dar rămâne în urma lui o istorie pe care a schimbat-o", a spus preşedintele Băsescu.

Ceremoniile au început la prânz cu un moment de reculegere.

În semn de omagiu, timp de trei minute în toată ţara au bătut clopotele şi au răsunat sirenele.

Slujba de înmormântre a fost ţinută de Arhiepiscopul de Praga Dominik Duka şi de alte înalte feţe bisericeşti catolice.

La începutul ceremoniei a fost citită scrisoarea de condoleanţe a Papei Benedict al XVI-lea trimisă preşedintelui Vaclav Klaus.

Filamornica de Stat a interpretat recviemul de Antonin Dvořák.

21 de salve de tun au fost trase de pe Dealul Petřín, din apropierea castelului praghez.

Oamenii într-o atmosferă calmă, reţinută, decentă şi-au luat astfel rămas bun de la Vaclav Havel, cel care a fost considerat simbolul noii ere a statului ceh.


Etichete Vaclav HavelCehiaînmormântarePragaTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live