Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela German

18 Februarie 2020
Vizualizari: 412
Comentează add

În România este în plină desfăşurare vaccinarea gratuită a fetelor între 11 şi 14 ani împotriva virusului HPV, care poate cauza cancerul de col uterin.

Vaccinare gratuită a fetelor între 11 şi 14 ani împotriva virusului HPV

marcela-german

Foto: Agerpres.

În România este în plină desfăşurare vaccinarea gratuită a fetelor între 11 şi 14 ani împotriva virusului HPV, care poate cauza cancerul de col uterin.

Anual, în ţara noastră, peste 3.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar jumătate din cazuri ajung la deces.

În judeţul Mureş, numărul dozelor de vaccin anti-HPV solicitate de medici este extrem de redus, în condiţiile în care au fost înregistrate doar 250 de fete în programul gratuit. Corespondenta noastră Marcela German are detalii.


-: Am început să privesc cu îngrijorare cancerul de col uterin. Am citit mărturiile și nu cred că doresc ca fetele mele să treacă prin acest calvar.


Reporter: În perioada 2017-2018, în Mureș doar părinții a 250 de fete între 11 și 14 ani și-au dat acordul pentru vaccinarea împotriva papilomavirusului uman.


Adriana Pop, medic de familie: Selectăm din baza de date fetele care se încadrează, vorbim cu părinții, le explicăm despre ce este vorba și trebuie să ne semneze o cerere. Nu am niciun caz să nu accepte.


Reporter: Numărul ic de acorduri din județ indică fie lipsa informării, fie o reticență a părinților.
-: Se lasă influențați de anumite persoane.


-: În familie, am avut ceva probleme de sănătate; din această cauză, am hotărât să îmi vaccinez fetița și fetița mea să știți că a făcut propagandă foarte bună la școală.
Reporter: Părinții care așteptau vaccinul anti-HPV ce întârzia să vină s-au interesat să-l cumpere.


Horvat Geza, farmacist: Nu am vândut nici măcar o cutie. Au mai fost şi ne-au întrebat, dar când au auzit de preț, mai mult de 500 de lei, s-au răzgândit și e foarte greu să dai sfaturi. Deci eu mă abțin, pentru că am auzit și contraargumente.


Etichete virusvaccinfiolevitaminevaccinareVaccinare gratuităfeteîmpotriva virusului HPVcancer col uterinromaniaboalamuresanti-hpv

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live