Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Aprilie 2021
Vizualizari: 134
Comentează add

Oare virusul SARS-CoV-2 este asemănător cu virusul gripal ?

"Vaccin pentru viaţă"

florin-lepadatu

 Foto arhivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Realizator: Reprezentații Organizației Mondiale a Sănătății spun despre coronavirus că este o boală încă puternică și e nevoie să nu ne lăsăm doborâți de oboseală. În plus, vaccinurile funcționează. Totuși avem multe întrebări fără răspunsuri deocamdată. Oare virusul SARS-CoV-2 este asemănător cu virusul gripal? Se vor produce mutații, care vor face din acest virus unul sezonier? Corina Negrea a căutat răspunsul de la Mircea Iliescu - este doctor în genetică umană și evoluție la Institutul de Educație Continuă al Universității Cambridge, din Marea Britanie.


Reporter: Teoretic cel puțin, am putea ajunge în situația, în care suntem cu virusul gripal, adică să devină un virus sezonier, care în fiecare an să aibă nevoie de o altă combinație de tulpini în același vaccin?


Mircea Iliescu: Se vorbește de acest lucru. Mărturisesc că nu știm sigur, pentru că avem un virus nou. Specialiștii spun că totuși nu ar fi exact ca virusul gripal, că e posibil după câteva doze de aceste vaccinuri să avem un răspuns imunitar foarte larg și să nu mai fie nevoie chiar de rapel în fiecare an, chiar și când vor mai apărea alte variante. Deci sunt tot felul de studii care sugerează că suntem capabili de un răspuns imunitar larg, și astfel am putea să fim protejați împotriva bolii servere și chiar dacă vor mai apărea alte variante în viitor. Deci nu cred că mergem pe ideea că va fi neapărat nevoie în fiecare an. Mergem pe ideea că va mai fi nevoie de cel puțin încă o adaptare a vaccinului față de ceea ce avem acum. Citeam că, dacă ai avut varianta sud-africană, nu știm încă exact de ce, răspunsul tău imunitar este foarte larg și după aceea acel om răspunde foarte bine la o posibilă infectare cu orice alte variante și anumite variante care te infectează îţi generează un răspuns imunitar mai larg. Pe de altă parte, dacă te infectezi cu cea britanică, cu cea care stă acum majoritară în Europa, pare că răspunsul imunitar la infectarea cu varianta din Africa de Sud, de exemplu, nu ar fi la fel de puternic. Deci diferite variante generează răspunsuri imunitare diferite, încă studiem de ce, dar asta ne-ar putea da o rută și pentru aceste noi vaccinuri să ne sugereze cum să le facem mai eficiente.


Reporter: Sunt anticorpii pe care îi obținem în urma bolii mai puternici decât cei pe care îi obținem în urma vaccinării?


Mircea Iliescu: Vaccinarea oferă un nivel mult mai ridicat al anticorpilor. În plus, dacă ai fost infectat și faci doar o doză de vaccin, nivelul anticorpilor este chiar mai ridicat decât dacă ai fi făcut două doze de vaccin, deci sigur merită să te vaccinezi la o perioadă după ce ai fost infectat.


Reporter: Cam de câte luni?


Mircea Iliescu: Sunt diferite sugestii. Cred că în Marea Britanie recomandările sunt să aştepţi patru săptămâni, după ce ai avut primele simptome, dacă bineînțeles simptomele au trecut. Cred că și în America este ceva asemănător, vorbim de niște săptămâni cel puțin. Încă se studiază aceste lucruri.


Etichete microfonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live