Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri locale 2020. Dezbateri electorale Miercuri, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

16 Iulie 2019
Vizualizari: 825
Comentează add

În tabăra din acest an se va pune accent pe protecţia mediului: în locul paharelor de unică folosinţă vor fi introduse paharele de bere, vin şi pălincă rezistente în timp.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad - ediţia a 30-a

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească Bálványos (Tusványos), organizată la Băile Tuşnad şi ajunsă în acest an la cea de-a 30-a ediţie, a creat un gen unic combinând caracterul universităţii de vară cu cel al unui festival, a declarat luni Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, la conferinţa de presă a evenimentului, organizată la Budapesta.
 
MTI transmite că Zsolt Németh a precizat că motto-ul din acest an al evenimentului "Una-i tabăra!", care va avea loc în perioada 23-28 iulie, se referă pe deoparte la crearea acestui gen, pe de altă parte la apartenenţa la unitatea naţională.
 
Mesajul politic al motto-ului este că, în ultimii 30 de ani, în Ungaria, conştiinţa unităţii naţionale a maghiarilor de pretutindeni a devenit generală. Tusványos este o "instituţie a schimbării regimului", ea fiind specială şi sub acest aspect, deoarece instituţiile din Europa Centrală care au schimbat regimuri, în general, au fost şterse de istorie.
 
Tusványos şi protagoniştii schimbării regimului, cum ar fi Viktor Orbán sau László Tőkés, care şi în zilele noastre joacă încă un rol activ în modelarea politicii, simbolizează că "avem posibilitatea de a ne lua destinul în propriile mâini şi de a-l controla". Acest lucru a fost demonstrat în ultimii ani în politica naţională. Zsolt Németh a afirmat că în acest an se împlinesc 30 de ani şi de la ideea de apartenenţă la Europa Centrală, deoarece, în 1989, această idee a apărut accentuat la Târgu Secuiesc sau la Sfântu Gheorghe.
 
Cooperarea central-europeană de 30 de ani dă rezultate spectaculoase în zilele noastre - a adăugat politicianul, chiar dacă unele grupuri naţionaliste acţionează împotriva acesteia.
 
Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungar a afirmat că "avem mult mai multe interese comune decât cele care ne separă", aşa că, din partea politicii ungare avem nevoie, pe de o parte, de mare răbdare, pe de altă parte, şi de "o poziţie fermă faţă de interesele noastre fundamentale, în special în ceea ce priveşte interesele maghiarilor de peste hotare".
 
Printre subiectele universităţii de vară, politicianul a menţionat, de asemenea, procesul de reunificare europeană după 30 de ani, afirmând că "suntem interesaţi" de integrarea europeană, dar în centrul acestui proces trebuie să se afle respectarea identităţilor naţionale, a tradiţiilor constituţionale şi asigurarea suveranităţilor naţionale.
 
Anul acesta vor avea loc dezbateri şi programe în 28 de corturi şi patru locaţii externe, se pregătesc cu peste 400 de programe, iar la organizarea evenimentului participă 270 de persoane. În tabăra din acest an se va pune un accent deosebit pe protecţia mediului: în locul paharelor de unică folosinţă vor fi introduse paharele de bere, vin şi pălincă rezistente în timp şi vor fi distribuite şi diverse materiale promoţionale - a precizat organizatoarea.
 
Pe scena mare a evenimentului vor evolua formaţiile: Magashegyi Underground, Quimby, Nagy Feró şi Beatrice, Magna Cum Laude, Szabó Balázs şi formaţia sa, Kiscsillag, Anna and the Barbies, Bagossy Brothers Company, Intim Torna Illegál şi Ákos. 

Etichete Băile TuşnadZsolt Németh,TusványosTabăra Studenţească Bálványos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live