Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Chișinău

20 Iunie 2017
Vizualizari: 1784
Comentează add

Este contextul în care premierul moldovean, Pavel Filip, a început azi o vizită neanunţată la Bruxelles.

Uniunea Europeană a transmis un mesaj tranşant Chişinăului!

radio-chisinau

   

Uniunea Europeană a transmis un mesaj tranşant Chişinăului să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte intenţia de schimbare a sistemului electoral.

Partidul Democrat, formaţiunea de la guvernare care a promovat cel mai mult acest proiect, susţine că documentul va fi supus, oricum, votului.

Este contextul în care premierul moldovean, Pavel Filip, a început azi o vizită neanunţată la Bruxelles.

Reporter: Victor Pogor, de la Radio Chişinău - Într-o declaraţie oficială semnată de Serviciul pentru acţiune externă al Uniunii Europene, Bruxelles-ul anunţă că aşteaptă ca Republica Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneţia şi că împărtăşeşte criticile Comisiei privind iniţiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.

Bruxelles-ul face trimitere la toate îngrijorările şi recomandările Comisiei de la Veneţia, inclusiv la aceea că nu este oportună modificarea sistemului electoral.

După ce Comisia de la Veneţia a emis un aviz prin care nu îi recomandă Parlamentului de la Chişinău să modifice sistemul electoral, Partidul Democrat, prin vocea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că se va ţine cont de recomandările tehnice şi juridice ale Comisiei, dar proiectul va fi promovat în continuare.

Andrian Candu declara că Uniunea Europeană nu va condiţiona relaţiile sale cu Republica Moldova de acest poriect, accentuând că acesta este dreptul suveran al Republicii Moldova să decidă în privinţa sistemului electoral.

Pe acest fundal, în dimineaţa acestei zile, guvernul a anunţat că premierul Pavel Filip a plecat la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, şi cu comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn.


Etichete Republica MoldovaUniunea EuropeanăPavel FilipComisia de la Veneţia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live