Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

20 Iunie 2013
Vizualizari: 937
Comentează add

Reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de finanţe din zona euro va dezbate şi rolul Băncii Centrale Europene în supravegherea creditorilor din zona euro.

Uniunea Bancară, tema centrală a reuniunii de la Luxemburg Uniunea Bancară, tema centrală a reuniunii de la Luxemburg - Conține audio

alex-olaru

EuranetPlus.

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc joi la Luxemburg, la numai câteva zile după summitul G8.

Printre temele centrale ale reuniunii de joi ar putea fi uniunea bancară, inclusiv cu referire la rolul Băncii Centrale Europene în supravegherea creditorilor din zona euro, dar şi conturarea taxei pe tranzacţiile financiare pentru 11 state membre care şi-au dat acordul să participe la acest proiect.

Totodată, miniştrii de finanţe din zona euro ar putea discuta şi despre cerinţele de capital specifice băncilor comerciale.

Reuniunea de la Luxemburg are loc la numai două zile după summitul G8 din Irlanda de Nord, eveniment în cadrul căruia liderii unora dintre cele mai dezvoltate economii au cerut Bruxelles-ului să accelereze ritmul de construcţie a unei uniuni bancare în zona euro.

Audio: Reuniune a miniştrilor din zona euro.

Dealtfel, subiectul revine periodic în actualitate: nu mai departe de ieri, vicepreşedintele Uniunii Europene, Olli Rehn spunea, în cadrul Forumului Economic, că reformele trebuie continuate în întreg spaţiul comunitar, însă într-un ritm mai intens din partea Franţei, Spaniei, Italiei sau Belgiei.

În paralel cu reuniunile responsabililor politici, investitorii urmăresc la rândul lor ultimele evoluţii economice.

Sunt atât semnale positive, cât şi negative. În Germania de pildă, optimismul este în creştere, după o dezbatere productivă între mediul politic, Banca Centrală Europeană şi Bundesbank.

La fel şi în Marea Britanie, care a reuşit să depăşească recesiunea.

Lucrurile stau însă în continuare rău în Spania.

În ultimul raport, Fondul Monetar Internaţional a recomandat Madridului noi scăderi de salarii, creşterea TVA pentru produsele impozitate la nivel redus şi credite pentru micile întreprinderi. Grecia şi Portugalia se zbat la rândul lor să-şi atingă ţintele convenite cu partenerii externi.


Etichete G8miniştrii de finanţeeuroLuxemburgEuranetPlusBanca Centrală EuropeanăIrlanda de NordOlli RehnBundesbankFMISpania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live