Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

15 Iunie 2017
Vizualizari: 971
Comentează add

Un nou raport UNICEF analizează bunăstarea copiilor din 41 de ţări. Autorii raportului observă că bunăstarea copiilor nu depinde, neapărat, de forţa economică a unei ţări.

UNICEF: unul din trei copii din România trăieşte la limita sărăciei

catalin-gombos

 Foto: facebook.com/pg/unicef/photos.

Unul din 5 copii din ţările considerate bogate trăieşte la limita sărăciei, se arată într-un raport publicat de UNICEF, agenţia ONU pentru copii. Statele din nordul Europei, Germania şi Elveţia se află pe primele locuri în ceea ce priveşte progresele înregistrate pentru bunăstarea copiilor; la polul opus se află România, Bulgaria şi Chile.

Raportul UNICEF analizează bunăstarea copiilor din 41 de ţări membre ale Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, iar clasamentul a fost stabilit pornind de la 9 criterii care se află printre obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de ONU în 2015.

Criteriile includ reducerea sărăciei şi a malnutriţiei, educaţia, starea bună de sănătate şi reducerea inegalităţilor. France Presse notează că există variaţii mari de la o ţară la alta: de exemplu, în condiţiile în care, în medie, unul din 5 copii trăieşte la limita sărăciei, în Danemarca, Islanda şi Norvegia doar unul din zece se află în această situaţie, în timp ce în România şi Israel - unul din trei.

Autorii observă că bunăstarea copiilor nu depinde, neapărat, de forţa economiei unei ţări - în timp ce state considerate prospere, ca Statele Unite şi Noua Zeelandă ocupă locurile 37 şi 34 din clasament, Slovenia, deşi are o economie mult mai puţin puternică, se situează pe locul 9.

În ţările din sudul Europei - Italia, Spania şi Portugalia - se înregistrează cea mai scăzută rată de sinucideri în rândul copiilor, iar cea mai ridicată în Noua Zeelandă; în acelaşi timp, în medie, unul din patru copii din cele 41 de ţări arată săptămânal simptome de probleme mentale - deprimare, nervozitate, probleme de somn.

Raportul mai notează că şi în ţările cele mai performante, ca Estonia, Japonia, Finlanda şi Canada, aproape 20% din elevii de 15 ani nu au cunoştinţe de bază în ceea ce priveşte lectura, matematica şi ştiinţele reale. 


Etichete UNICEFraportcopiisărăciesănătate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live