Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Bîrsan, Miercurea Ciuc

4 August 2015
Vizualizari: 1141
Comentează add

Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.

Unde mergem în vacanţă: Sânpaul, micul paradis al avifaunei din Europa

angela-birsan-miercurea-ciuc

 Foto: Potozky Laszlo.

De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute. 
 
Ştiaţi că şi păsările au locuri de popas în lungile lor migraţii intercontinentale? 
 
Unul dintre aceste adevărate sanctuare  se află lângă localitatea harghiteană Sânpaul şi este un mic paradis al avifaunei din Europa. 
 
Zona este una semiumedă şi sărată, cu heleştee şi bălţi, cu plante hidrofile, stufărişuri şi păpuriş, o vegetaţie mai degrabă specifică Dobrogei, ceea ce este o curiozitate.
 
În popasul păsărilor  de la Sânpaul au fost observate de mai bine de jumătate de secol 69% dintre cele 384 de specii de păsări catalogate în România. 
 
Pe o suprafaţă de 210  hectare, înaripatele migratoare dar şi cele autohtone găsesc hrană din belşug în lacurile şi heleşteiele pline de peşte
 
În habitatul umed de la Sânpaul pot fi văzuţi cormorani, corcodei,  stârci, egrete, lebede, pescăruşi,  raţe sălbatice, berze albe şi berze negre. Pescarii care dau la undiţă în lacurile încojurate de stuf şi papură sunt invidioşi că păsările  scot mai repede peşte decât reuşesc ei.
 
Localnicii, însă, sunt mândri că păsările şi-au ales locul de popas în timpul migraţiilor chiar în apropierea satelor lor
 
Pentru turişti s-au amenajat cărări speciale şi observatoare iar intrarea în rezevaţie se poate face în grupuri  de maximum şase persoane, însoţite de ghizi
 
Popasul păsărilor de la Sânpaul este nu doar paradisul ornitologilor dar şi al fotografilor care compară bogăţia avifaunei cu cea din Delta Dunării. Potozky Laszlo a petrecut sute de ore aici  iar acum are o colecţie impresionantă de fotografii şi filme. 

Etichete Unde mergem în vacanţăturismSânpaulPotozky LaszloHarghita

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live