Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Anca Șurian Caproş

17 Februarie 2016
Vizualizari: 5309
Comentează add

Serialul "Unde dă mama, nu creşte!" se difuzează, în fiecare miercuri, "La dispoziţia dumneavoastră" de la 20.30, "La dispoziţia dumneavoa

Unde dă mama, nu creşte! Unde dă mama, nu creşte! - Conține audio

anca-surian-capros

Aflat în Mexic, Papa Francisc a vizitat printre altele şi un spital de pediatrie şi a ţinut să le mulţumească tuturor persoanelor care, pe lângă medicamentele administrate micuţilor bolnavi, le oferă şi… “tandreţoterapie”!

Această pledoarie a Papei ne poate da şi nouă un impuls pentru a reinventa, în favoarea copiilor, proverbele care pledează pentru măsuri educative mai dure.

Aşa că am putea spune că «unde mângâie mama, creşte» şi să scoatem bătaia din discuţie. Pentru a face însă acest lucru poate ar fi bine să ştim cam ce resorturi ne împing să dăm o palmă, două sau chiar o “mamă de bătaie.”

În interviul acordat Adrianei Titieni, Psihologul Mirela Horumbă a indicat trei astfel de mecanisme psihologice care ne pot aduce în situaţia de a recurge la violenţă.

În primul rând, 85% dintre adulţii planetei – spun studiile – au o stimă de sine redusă. Procentul poate părea uriaş, nu şi dacă ne gândim că aşa am fost educaţi. Iar când copiii noştri « accesează » prin cine ştie ce vorbă sau comportament sentimente inconştiente ale noastre, care sunt rezultatul acestei stime de sine reduse, devenim agresivi pentru a ne apăra prestigiul nostru de părinţi.

Tot de prestigiul pe care credem noi că ar trebui să îl aibă meseria de părinte e vorba şi în cazul celui de-al doilea mecanism psihologic descris de Mirela Horumbă. Fiindcă mulţi părinţi au aşteptări nerealiste şi atât de adânc înrădăcinată credinţa că noi merităm respect din partea copiilor doar pentru că le suntem părinţi, încât, din nou, atunci când ne simţim ameninţat statutul putem reacţiona agresiv, cu vorba sau cu fapta.

Şi în al treilea rând, conştient sau inconştient ducem mai departe modelul parental cu care am crescut, unul bazat pe supunere necondiţionată.

Ideea e deci să conştientizăm ce mecanisme psihologice punem în mişcare în interacţiunea cu  nesupunerea şi nevoia de independenţă a copiilor noştri. Căci de noi depinde ce model vrem să ducem mai departe.

În interviul Adrianei Titieni cu psihologul Mirela Horumbă sunt explicate pe larg aceste mecanisme psihologice.


Etichete mama#37lasutaMirela Horumbămecanism psihologicbătaieviolenţăPapa Francisc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live