Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

6 Octombrie 2017
Vizualizari: 920
Comentează add

Au fost deschise mai multe anchete, dar și un dosar penal având ca obiect acest accident de muncă, urmând să fie stabilite cauzele evenimentului și eventualele vinovății.

Un miner a murit şi doi au fost răniţi în accidentul de la Mina Lupeni

ilie-pintea

Evacuarea răniţilor de la mina Lupeni               Foto: Ilie Pintea.

A fost nevoie de mai bine de 15 ore de efort susținut pentru ca cei trei mineri prinși în surparea de la mina Lupeni să fie aduși la suprafață, iar echipele de salvatori minieri au avut o misiune extrem de dificilă, din cauza faptului că zona prezenta o instabilitate ridicată a rocilor, și au degajat galeria din ambele capete ale surpării.
 
Ventilația bună din sectorul respectiv a mărit șansele de supraviețuire ale minerilor și a permis echipelor de salvare să lucreze fără aparate pentru respirat, însă chiar și așa au înaintat cu circa un metru pe oră. Salvatorii au ajuns la primul rănit în jurul orei 22, însă a fost nevoie de aproape patru ore pentru stabilizarea lui și trimiterea la suprafață în condiții de siguranță.
 
Cel de-a doilea miner găsit în viață a fost evacuat din galerie la ora 2 și jumătate, după ce a stat mai bine de 12 ore în surpare, iar în jurul orei 5 salvatorii au ajuns și la cel de-al treilea miner, însă din păcate acesta decedase. Zeci de colegi ai ortacilor au așteptat vești despre ei la gura minei, iar familiile celor prinși în galeria afectată au beneficiat de consilierea unui psiholog, pus la dispoziție de Complexul Energetic Hunedoara.
 
La Lupeni a sosit de joi seară, 5 octombrie, și ministrul energiei, Toma Petcu, cel care a coordonat de la fața locului operațiunile de salvare. El a făcut informări periodice cu privire la evoluția situației din subteran. Au fost deschise mai multe anchete, dar și un dosar penal având ca obiect acest accident de muncă, urmând să fie stabilite cauzele evenimentului și eventualele vinovății.  
 
Minerii s-au plâns constant de lipsa materialelor de strictă necesitate în subteran, însă rămâne ca ancheta să stabilească dacă evenimentul de joi, 5 octombrie, are legătură cu această situație.
 
Abatajul în care a avut loc surparea va fi închis, dar activitatea de exploatare a cărbunelui va continua în celelalte sectoare. Mina Lupeni, aflată în subordinea Complexului Energetic Hunedoara, este una dintre unitățile care își vor înceta activitatea până la sfârșitul anului viitor. 
 

Etichete Toma PetcuLupeniaccidentminerifamilieabataj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live