Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un grup de jurnalişti, invitaţi de Ministerul rus al Apărării, la Palmyra

Un grup de jurnalişti vizitează în aceste zile, la invitaţia Ministerului Apărării de la Moscova, bazele trupelor ruse din Siria şi a vizitat azi oraşul Palmyra.

Un grup de jurnalişti, invitaţi de Ministerul rus al Apărării, la Palmyra
Palmira. Foto: Alexandru Beleavski.

Articol de Ianna Ioniţă, 09 Mai 2016, 09:17

Situaţia din Siria continuă să preocupe în cel mai înalt grad comunitatea internaţională, iar noi suntem în legătură directă cu Alexandr Beleavschi.

Colegul nostru face parte dintr-un grup de jurnalişti care vizitează în aceste zile, la invitaţia Ministerului Apărării de la Moscova, bazele trupelor ruse din Siria şi a vizitat azi oraşul Palmyra. Ce poţi să ne spui? Ce ai văzut astăzi?

Reporter: "Pot să vă spun că Palmyra este într-adevăr unul dintre, cum se spune, cele 100 de locuri pe care trebuie să le vezi cel puţin o dată în viaţă. Este într-adevăr o privelişte magnifică, chiar şi după distrugerile provocate de teroriştii din Statul Islamic. Am avut ocazia să văd cu ochii mei principalele locuri din acest sit istorico-arheologic. Nu peste tot se poate accede, pentru că, deşi din zonă, din oraşul vechi au fost deminate peste 3.000 de dispozitive explozibile au fost neutralizate acolo, 17 /.../ în oraşul vechi şi în oraşul nou, totuşi, din motive de securitate, nu se poate accede chiar peste tot.

"De altfel, în Palmira se găsesc şi militari ruşi. Au un centru de deminare acolo, o facilitate militară destul de solidă, trebuie să spun. Şi acolo, există chiar poligon de instruire a militarilor ruşi şi, de asemenea, sunt şi militari sirieni. Situl este păzit de militari ruşi şi militari sirieni.

"Această vizită a fost organizată în aşa fel încât să coincidă şi cu vizita unei delegaţii a mai multor ambasadori UNESCO, ambasadorii mai multor ţări la UNESCO care au văzut locul pentru evaluare. Nu e vorba, desigur, de experţi, e vorba de diplomaţi şi de politicieni. Dar, între cei care s-au aflat acolo au fost şi o serie de experţi, oameni din lumea muzeelor, cu care am reuşit să stau de vorbă şi, din discuţiile pe care le-am avut cu aceştia, se pare că aproximativ 80% din ceea ce Palmira reprezenta înainte de a fi capturată de jihadişti, rămâne în picioare. Se pot vedea şi imagini, au fost difuzate în aceste două luni. Este vorba de celebra Colonadă.

"Trebuie spus că Palmyra este un oraş organizat ca un oraş roman clasic. El este de fapt, probabil, singurul păstrat în acest fel, însă cel puţin trei monumente au fost distruse. Este vorba de celebra Arcă, care este de fapt simbolul Palmyrei, /.../ reclamele acestui sit arheologic, de asemenea două temple şi două /.../ mai mici, se cheamă temple funerare şi o statuie, celebră statuie care a fost descoperită acum 40 de ani de nişte arheologi polonezi care înfăţişa un leu. De asemenea, este complet devastat Muzeul Palmyrei, toate obiectele de acolo au fost furate şi, probabil, circulă în acest moment pe piaţa neagră. Momentul culminant al acestei vizite a fost însă absolut inedit şi trebuie să spun că programul este făcut în aşa fel încât nu ştii unde te vei afla în faza următoare a programului. Practic, te anunţă cu două minute înainte, totul din motive de securitate. A fost un concert live, susţinut în Amfiteatrul Palmyrei de Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, sub bagheta cunoscutului dirijor şi om de teatru Valeri Gherghiev.

"A fost transmis în direct de televiziunile din Rusia şi, înainte de concert, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a citit un mesaj adresat celor prezenţi în Amfiteatru. Publicul a fost format din jurnaliştii care se aflau în acest tur de presă, militarii ruşi, militarii sirieni şi câteva persoane din localitate şi o serie de oficialităţi siriene. Concertul a durat aproximativ o oră şi lumea a stat în Amfiteatru, pe pietrele de 2000 de ani ale Amfiteatrului din Palmyra.

"A fost, într-adevăr, o senzaţie extraordinară. Trebuie spus că orchestra nu s-a aşezat pe scena propriu-zisă, adică pe acea esplanadă de la baza coloanelor care se poate vedea şi care a fost locul de execuţie a prizonierilor luaţi de ISIS în urmă cu câteva luni, iar pe acel loc a fost instalat un mare portret al custodelui acestui muzeu al Palmirei care a fost practic martirizat de jihadişti pentru că ei, din câte se poate înţelege, sperau ca prin tortură să afle de la el unde se află aur, comorile acestui oraş. El a fost ucis şi acum, probabil, că numele lui va fi trecut pe lista martirilor acestei tragedii care a fost tragedia Palmirei. Portretul lui şi nişte candele, de fapt nişte cupe cu focuri aprinse, au fost pe scenă.

"Trebuie spus că o mare problemă în ceea ce priveşte Palmyra este ce se va întâmpla cu acest sit arheologic în continuare. Din ceea ce am discutat cu reprezentanţii UNESCO, mi-am dat seama că lucrurile nu sunt câtuşi de puţin clare. În momentul de faţă, probabil că prin UNESCO se ştie că se vor derula eforturile şi vor fi strânse fondurile pentru aceasta... ealizator: Se pune problema refacerii zonelor distruse? eporter: Da. Aici am vrut să ajung. Există două şcoli de gândire: există cei care consideră că ceea ce se poate face trebuie refăcut, pietrele pot fi aşezate la loc şi reclădite, cel puţin Arca, de pildă, Arcul de Triumf, Arcul Palmyrei ar putea fi reclădit, refăcut în proporţie aproape de 90%. Iar a doua şcoală de gândire susţine că ar trebui totul conservat aşa cum este, pentru că şi aşa Palmyra este un monument nu doar a ceea ce a fost şi a ceea ce este ea din punct de vedere cultural-istoric, ci şi al barbariei moderne.

"Am stat de vorbă cu directorul Muzeului Hermitage din Sankt Petersburg, oraş care e supranumit în termenii din secolul al XVIII-lea "Palmira Nordului", cu Mihail Petrovski, academician, de profesie /.../, arheolog, deci care vorbeşte foarte bine araba şi a dat interviuri în arabă la Palmira şi l-am întrebat despre ceea ce crede el, ca director al unuia din cele mai mari muzee din lume despre aceasta, şi el a spus că există o experienţă a restaurării în Orientul Mijlociu, a fost aplicată în Liban, şi anume dacă în locul respectiv s-au păstrat 80% din materialul iniţial, deci fragmente de ziduri, pietre ş.a.m.d. atunci regula este că obiectul respectiv se reconstruieşte, se reface".

Realizator: Şi s-au păstrat 80% acolo, la Palmyra, deci teoretic ar putea...

Reporter: "O evaluare încă nu s-a făcut. Urmează să vină probabil grupul de experţi să evalueze, însă aici sunt şi probleme politice, pentru că acordul trebuie să vină şi de la guvernul sirian, or, după cum se ştie, /.../ e una din ţările cele mai importante contributoare la UNESCO şi care au putere de decizie în această organizaţie nu recunosc guvernul sirian. Or, ministrul sirian al culturii a spus că, deocamdată, ei au invitat doar Rusia să participe la această acţiune de refacere a Palmirei, dar doresc în continuare să vină şi alte ţări, să li se alăture. Repet, aici există această problemă politică, care este mai greu deocamdată de depăşit. Docamdată lucrurile sunt în fază de evaluare şi apreciere. Să vedem şi să sperăm... "

Realizator: Ce se va întâmpla mai departe. Mulţumim.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
Reportaje 20 Februarie 2023, 17:45

SENS INVERS – De unde vin refugiații

Un reportaj de Ilie Pintea. Editor: Mona Dîrțu.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Reportaje 06 Decembrie 2020, 18:48

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului

--- AUDIO și FOTO ---

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Sticle goale cumpărăăăăm!!
Reportaje 20 Noiembrie 2020, 13:43

Sticle goale cumpărăăăăm!!

Autoritățile vor să impună sistemul de garanție la returnarea ambalajelor de băuturi. Vor fi 3 etape de implementare până în...

Sticle goale cumpărăăăăm!!