Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

7 Noiembrie 2018
Vizualizari: 589
Comentează add

O profesoară de teologie, membru al Academiei Suedeze, instituţia care atribuie premiul Nobel pentru literatură, a anunţat că demisionează.

Un alt membru al Academiei Suedeze a demisionat

radu-dobritoiu

O profesoară de teologie care a devenit în 2017 membru al Academiei Suedeze, instituţia care atribuie premiul Nobel pentru literatură, a anunţat miercuri că demisionează.
Jayne Svenungsson, profesoară de teologie la Universitatea Lund, şi-a preluat rolul de membru al Academiei Suedeze în decembrie 2017.

Ea consideră 'ironic' faptul că s-a alăturat academiei - succendându-i regretatului scriitor Torgny Lindgren - exact în momentul în care instituţia suedeză a fost cuprinsă de un scandal uriaş provocat de acuzaţii de viol şi hărţuire sexuală, informează DPA citată de Agerpres.

Mai multe personalităţi ale academiei au părăsit de atunci instituţia suedeză, ce are un număr total de 18 membri. Alţi trei membri au fost aleşi în rândurile Academiei Suedeze în toamna acestui an.

'Plec în această perioadă, întrucât am dorit să fiu sigură de supravieţuirea şi viitorul academiei, participând la recentele proceduri de votare pentru alegerea noilor membri', a precizat Jayne Svenungsson într-o declaraţie oficială.

În urma izbucnirii acelui scandal, Academia Suedeză a anunţat în luna mai că a decis să amâne atribuirea premiului Nobel pentru literatură pe 2018.

Disputele dintre membrii academiei au fost cauzate de modul în care instituţia suedeză a gestionat situaţia apărută în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi a încălcărilor prezumtive ale regulamentului ce reglementează chestiunea conflictului de interese. În centrul controverselor se află francezul Jean-Claude Arnault, căsătorit cu poeta Katarina Frostenson, membru al Academiei Suedeze.

Jean-Claude Arnault, personalitate a scenei culturale din Stockholm, a fost condamnat la doi ani de închisoare pe 1 octombrie, după ce a fost acuzat de viol. El a negat acuzaţiile şi a făcut recurs. O audiere în acest proces va avea loc săptămâna viitoare.

Jayne Svenungsson a făcut parte în acest an din facţiunea care a votat împotriva excluderii din academie a Katarinei Frostenson, care a renunţat, temporar, la calitatea ei de membru al instituţiei.

Jayne Svenungsson a spus că aşteaptă cu nerăbdare să revină la activităţile ei cu normă întreagă la Universitatea Lund. 'Simt că acolo puterile mele pot fi folosite într-un mod mai bun', a declarat ea.

Anders Olsson, purtător de cuvânt al Academiei Suedeze, a declarat pentru agenţia de presă TT că regretă decizia anunţată de Jayne Svenungsson.
 


Etichete Premii NOBELJayne SvenungssonAcademia Suedeză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live