Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

5 Mai 2017
Vizualizari: 964
Comentează add

Emmanuel Macron este în continuare favorit cu 62% din opţiuni, în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, atrage doar 38%

Ultimele acţiuni de campanie în turul doi al prezidenţialelor din Franţa

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Emmanuel Macron, candidatul la preşedinţia Franţei cu cele mai mari şanse Foto: Arhivă

Cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinţia Franţei au azi ultimele acţiuni de campanie. Un nou sondaj de opinie prezice cea mai scăzută prezenţă la vot duminică înregistrată vreodată în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale.

Centristul Emmanuel Macron, cotat drept favorit, a anunţat azi într-un interviu că a ales deja un prim-ministru, fără însă să-i dezvăluie numele. Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte, şi-a dezvăluit mai demult preferinţa pentru un fost adversar din primul tur, care-i împărtăşeşte ideile  antieuropene.

Ambii finalişti la prezidenţiale sunt în afara celor două forţe politice, republicană şi socialistă, care s-a rotit la putere în istoria recentă. Trimisul Radio România Actualităţi, Daniela Coman, transmite de la Paris că 75% dintre cei peste 47 de milioane de francezi cu drept de vot intenţionează să se prezinte duminică la urne, însă 25% vor sta acasă, sunt datele unui sondaj de opinie comandat de France Info, platforma audio-video şi online a Raioului şi Televiziunii publice franceze, şi publicat azi-dimineaţă.

Astfel, prezenţa ar fi mai mică decât în primul tur, când au votat aproape 78% dintre alegători. Cei mai mulţi dintre cei care refuză să facă o alegere între candidatul independent Emmanuel Macron şi reprezentanta dreptei naţionaliste Marine Le Pen sunt simpatizanţii partidelor de stânga.

Cât priveşte intenţiile de vot, Emmanuel Macron este în continuare favorit cu 62% din opţiuni, în uşoară creştere, în timp ce adversara sa Marine Le Pen atrage doar 38%. În paralel, se înmulţesc acţiunile civice împotriva candidatei considerate extremistă.

După concertul de aseară, care a adunat câteva mii de oameni în centrul Parisului împotriva rasismului şi a extremismului, azi-dimineaţă organizaţia ecologistă Greenpeace a arborat un bener pe Turnul Eiffel pe care scrie "Liberté, égalité, fraternité #Resist", un mesaj care atrage atenţia asupra proiectului naţionalist şi autoritarist al lui Marine Le Pen.


Etichete prezidenţialele din FranţaEmmanuel MacronMarine Le Penultima zi de campaniesondaje de opinie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live