Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu

18 Decembrie 2013
Vizualizari: 1827
Comentează add

Un consorţiu de companii energetice, condus de British Petroleum, a semnat, la Baku, un acord cu autorităţile azere.

UE va primi 10 miliarde metri cubi de gaz pe an din Azerbaidjan

sorin-croitorescu

Foto: Arhivă

Europa va primi 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Azerbaidjan, începând din 2019.

Un consorţiu de companii energetice, condus de British Petroleum, a semnat, la Baku, un acord în acest sens cu autorităţile azere.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a apreciat, într-un comunicat de presă, că documentul este un pas major pentru asigurarea securităţii energetice a Europei.

El oferă Uniunii Eyropene acces direct către gazele naturale din bazinul caspic şi contribuie la diversificarea resurselor de energie.

La ceremonia de semnare, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Ilham Aliev, a participat şi comisarul pentru energie, Gunther Oettinger.  

Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului Gunther Oettinger:

"Astăzi este o zi foarte bună pentur noi, europenii, pentru că, după foarte mulţi ani, negocieri lungi şi numeroase vizite în Azerbaidjan, avem, în sfârşit, confirmarea că o cantitate uriaşă de gaz natural va ajunge în Europa.

"Tot ceea ce am discutat până acum, chiar şi desemnarea traseului transadriatic până în Italia pentru transportul gazului, era condiţionat de acordul care astăzi a fost, în sfârşit, semnat", a precizat Marlene Holzner. 

Conducta transadriatică, prin Turcia, Grecia, Albania şi Italia, a fost varianta de transport aleasă în iunie de consorţiul azer care deţinea licenţa de exploatare.

Marlene Holzner spune că nu se ştie încă dacă preţul gazului azer va fi mai mic decât al celui rusesc.

Negocierile sunt în curs şi nu sunt publice - a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că marile companii europene au deja contracte de furnizare a gazelor.

"Azerbaidjan nu ne-a promis doar că ne va livra 10 miliarde de metri cubi de gaz, ci are acorduri cu diferite companii din domeniu, acorduri de natură comercială, care prevăd exact ce cantitate vor primi şi la ce preţ, aşa că atunci când gazele vor fi aduse la suprafaţă, adică spre sfârşitul anului 2019, toate companiile îşi vor primi cantităţile contractate", a spus Marlene Holzner.  

Experţii apreciază rezervele de gaz din perimetrul Shah Deniz la peste 1.300 de milairde de metri cubi, deci suficiente pentru mai bine de 100 de ani.


Etichete gazeAzerbaidjanUEBritish PetroleumJosé Manuel BarrosoGunther OettingerMarlene Holzner

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live