Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

11 Februarie 2020
Vizualizari: 746
Comentează add

"Subiectul zilei" - Invitat: Mircea Coşea, profesor universitar.

UE „va lua măsuri pentru ca România să reintre în limita acceptată”

ianna-ionita

Mircea Coșea. Foto: Arhivă Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 februarie, ora 19:09) - Realizator: Ianna Ioniţă - Bun găsit, stimați ascultători! Invitatul serii: profesorul universitar Mircea Coșea.

Vă propun să comentăm anunțul de astăzi al ministrului interimar al finanțelor, Florin Cîțu: România va intra cel mai probabil în luna martie în procedură de deficit excesiv. Cheltuielile și împrumuturile care au dus deficitul peste limita de 3% impusă de Uniunea Europeană s-ar fi făcut înainte ca PNL să preia guvernarea. Ce înseamnă acest lucru? Ce înseamnă această procedură de deficit excesiv? Ce riscă România?
Mircea Coșea: În momentul de faţă cred că trebuie să pornim de la ideea că acest deficit excesiv este o urmare a faptului că România a semnat un document important în 2012, anume Tratatul de guvernanţă fiscală, prin care se obliga să aibă un deficit la nivel structural de 3%, nu mai mult. Deci, această observație pe care o face Uniunea Europeană în legătură cu situația noastră e bazată pe o semnătură pe care noi am dat-o, noi ne-am obligat să avem un deficit, nu este un lucru care să vină din altă parte, să ne găsească nouă nod în papură; cum s-ar spune, este vina noastră. Că el s-a făcut înainte de venirea guvernului liberal, asta este complicat de spus; nu ştiu, trebuie să-i dăm crezare domnului ministru Cîţu, pentru că e la pupitru, are datele. Ce înseamnă? Înseamnă că UE va lua măsuri pentru ca România să reintre în limita acceptată. Or, aceste măsuri încep cu o anumită discuţie, pe care reprezentanţii noştri o au la Bruxelles, unde se duc cu anumite propuneri de măsuri care pot echilibra bugetul. Aceste măsuri sigur că sunt de natură de reducere a cheltuielilor, trebuie să spunem. În foarte puţine cazuri reprezentanţii ţărilor se duc cu măsuri de creştere a veniturilor. De obicei, în asemenea situație, primul pas care se face este reducerea cheltuielilor, deci un pas spre austeritate, care poate să fie o reducere a cheltuielilor publice, poate să fie o reducere a investițiilor, poate să fie o reducere de personal. Sigur că pot să apară și alte propuneri. Şi aici e o problemă mai complicată, pe care eu o tratez cu foarte mare atenție. Plec de la o declaraţie a domnului ministru Cîţu făcută acum câtva timp, în care spunea că este absolut necesar să vindem societăţile cu capital majoritar de stat, pentru că ele nu sunt profitabile. Deci, UE ar putea să treacă pe listă şi vânzarea acestor societăți, ceea ce este un lucru foarte grav, pentru că înainte de a vinde aceste societăți, în cazul în care ele nu sunt profitabile, guvernul, oricare ar fi el, nu contează, trebuie să vină cu un program de redresare a acestor societăți, adică trebuie să propună ce ar trebui făcut pentru a le redresa economic. De ce? Pentru că asta este proprietatea statului, adică e proprietatea naţiunii.

Realizator: Despre ce societăți ar putea fi vorba?
Mircea Coșea: Uite, spre exemplu, despre cele din domeniul energetic, despre CEC - banca CEC -, despre sare, despre Poștă. Deci, sunt destul de multe lucruri în România care aparţin încă statului într-o anumită măsură, au capital majoritar de stat, unde lucrurile nu merg aşa bine iar nu toate sunt listate la bursă./rpatulea/ilapadat
De exemplu, dintre ele, Transelectrica e listată la bursă; e altceva. Celelalte nu sunt. Şi atunci, înainte de a le scoate pe piață ca să le vinzi, pentru a aduce un venit la buget și a redresa deficitul, renunțând la o proprietate, adică dând din casă, vânzând lucrurile din casă, trebuie să vii cu un plan de măsuri. Eşti obligat să spui: "Într-o anumită perioadă, în şase luni sau în opt luni sau în cât o fi, noi propunem următorul lucru, pentru ca Transgaz - sau altcineva, sau CEC sau Poșta - să devină rentabilă. Dacă nu reușim înseamnă că ori n-avem capacitate managerială, ori sunt alţi factori care aduc un impediment pe piața internă, şi le scoatem la vânzare". Dar ca să le scoţi înainte de a face o astfel de încercare nu e bine. Mai ales că în lume, acum, în toată Europa şi nu numai în Europa, e tendinţa foarte vizibilă ca statul să-şi întărească poziţiile în structura economiei, pentru că vremurile sunt grele şi toată lumea se gândeşte că e bine la un moment dat să ai o anumită putere asupra independenţei - fie energetică, fie alimentară, fie de transport ş.a.m.d.

Realizator: Şi Mugur Isărescu a fost întrebat astăzi de jurnalişti ce înseamnă acest lucru şi dacă îşi mai permite România majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, în acest context. Iar Mugur Isărescu ne-a spus să privim spre părerea Consiliului Fiscal, care atrăgea atenţia despre această depăşire a deficitului bugetar stabilit de guvern. Mai spunea că majorarea impozitelor nu constituie o soluţie şi că e un tărăboi de-ţi vine să închizi televizorul... Le spun ascultătorilor să nu închidă radioul!
Mircea Coşea: Nu, nu! În luna septembrie eu am scris şi am vorbit la tv despre acest lucru - deci am o anumită paternitate la această problemă. Şi am spus, deşi n-a plăcut, că nu e posibil ca bugetul actual să asigure o creştere a punctului de pensie, a alocaţiilor ş.a.m.d. Şi am propus un termen, pe care l-am numit "temporizare", şi am spus: da, trebuie să crească şi pensiile, şi salariile, şi indemnizaţiile şi tot ceea ce duce la bunăstarea populaţiei, dar treptat, nu deodată, în mod abrupt, aşa cum a fost în programul PSD, pentru că economia nu suportă aşa ceva. Sigur că bani vor fi, dar banii vin din împrumuturi, deci nu-i creăm noi, în ţară; îi luăm din altă parte şi plătim foarte mult pentru ei. Iar la acest lucru s-a adăugat... Ştirea este foarte recentă, chiar de ieri: Statistica a anunţat că am ajuns la un nivel-record al deficitului balanţei comerciale, adică importăm mult mai mult decât exportăm. Asta e încă o greutate în spatele economiei, care poate să ducă la devalorizare, la scăderea puterii de cumpărare. E un mare pericol. Deci, în momentul de faţă o prudenţă în aplicarea acestor măsuri este necesară. Iar tonul populist şi politicianist, că au făcut unii ce nu au făcut alţii ş.a.m.d., cum spunea Mugur Isărescu că nu mai poţi să te uiţi la televizor, ar trebui să înceteze, pentru că România are probleme importante, grave. Ne aşteaptă din afară nişte şocuri, care vor veni foarte curând, fie de la Brexit, fie de la coronavirus, Sunt nişte lucruri pe care nu le putem evita şi care ne vor afecta. Or, pentru asta trebuie să ne pregătim, trebuie să fim foarte-foarte prudenţi.


Etichete interviucosea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live