Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE va creşte investiţiile în America Latină şi în Caraibe

118 milioane de euro pune la dispoziţie Comisia Europeană pentru creşterea investiţiilor şi a cooperării cu întreprinderi din această regiune.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Iunie 2015, 08:08

UE va creşte investiţiile în America Latină şi în Caraibe, precum şi cooperarea cu întreprinderi din această regiune - s-a decis miercuri la Bruxelles la summitul de afaceri UE, Comunitatea Statelor din America Latină şi Caraibe.

Programele de investiţii anunţate miercuri vizează diverse domenii: infrastructura transporturilor, energie, protecţia mediului, dezvoltarea sectorului social dar şi privat din ţările Americii Latine şi Caraibelor.

118 milioane de euro pune la dispoziţie Comisia Europeană pentru creşterea investiţiilor şi a cooperării cu întreprinderi din această regiune.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Printre proiectele anunţate se remarcă dezvoltarea energiei geotermale, pentru care europenii sunt dispuşi să investească 15 miliaone de euro.

Pentru estul Caraibelor, Uniunea promite o contribuţie de peste 4 milioane de euro, sub formă de asistenţă tehnică, la un proiect de investiţie în energii regenerabile.

S-a dat undă verde şi celei de-a cincea etape a programului Al-invest o finanţare totală de 26 de milioane de euro, destinată accesului întreprinderilor mici şi mijlocii din America Latină la pieţele internaţionale.

Uniunea lansează totodată programul Elan, ce vizează crearea unei reţele de inovare şi servicii prin care să fie întărită cooperarea între întreprinderile europene şi cele Latino-Americane.

Obiectivul acestui program în valoare de 11 milioane de euro este să încurajeze întreprinderile europene să investească în ţările din America Latină, dar şi să valorifice oportunităţile de afaceri bazate pe tehnologie între companiile aparţinând celor două părţi. Programul se desfăşoară în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Peru, Mexic şi Costa Rica.

Cu ocazia summitului UE - Comunitatea Statelor din America Latină şi Caraibe a fost semnat astăzi un nou acord între Comisia Europeană şi Banca Interamericană de Dezvoltare pentru susţinerea proiectelor de investiţii.

Summitul de afaceri cu tema "Europa, America Latină şi zona Caraibelor promovarea unor creşteri durabile şi favorabile incluziunii prin consilidarea rolului întreprinderilor mici şi mijlocii" reuneşte timp de două zile la Bruxelles 60 de şefi de stat şi de guvern, alţi factori de decizie, precum şi sute de reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din ambele părţi.

România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Concluziile summmitului vor fi prezentate ca recomandare oficială reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii - menţionează un comunicat al Comisiei.