Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Octombrie 2015
Vizualizari: 930
Comentează add

Ministrul român de externe a afirmat că este nevoie ca în est, partenerii UE şi NATO să îşi poată menţine libere opţiunile, iar în sud Europa trebuie să renunţe la pasivitate.

UE și NATO ”trebuie să-şi consolideze colaborarea”

carmen-gavrila

Ministrul Bogdan Aurescu. Foto: Arhivă.

Uniunea Europeană şi NATO trebuie să-şi consolideze colaborarea, iar Alianţa trebuie să îşi modernizeze capacităţile de descurajare, atât în ceea ce priveşte forţele, cât şi strângerea de informaţii.

A fost mesajul dominant al primelor sesiuni ale Forumului Bucureşti, organizat de Institutul Aspen şi German Marshal Fund.

Complicaţiile din zona Mării Negre s-au agravat de când Rusia, mult mai agresivă, a stimulat conflicte îngheţate din jurul Mării Negre.

Din punctul de vedere al României, aşa cum a fost expus de ministrul de externe Bogdan Aurescu, este nevoie ca în est, partenerii UE şi NATO să îşi poată menţine libere opţiunile, iar în sud Europa trebuie să renunţe la pasivitate.  

”În Uniunea Europeană avem nevoie de o discuţie mai profundă, mai serioasa şi mai practică despre potenţialul şi limitele puterii hard a Europei, în interesul securităţii noastre, dar şi pentru a da răspunsuri mai bune la urgenţele şi crizele globale care se multiplică.

”În plus, securizarea Mării Negre poate crea condiţii atât pentru angajarea Rusiei în dialog, cât şi pentru a proiecta stabilitate în Asia Centrală”, a spus Bogdan Aurescu, un punct de vedere similar cu al asistentului secretarului general NATO, Sorin Ducaru.

”Regiunea Mării Negre se află în zona de impact a unui arc de riscuri şi provocări, la fel şi statele membre NATO de la Marea Neagră.

”De aceea, NATO acordă o mare atenţie securităţii şi stabilitătii acestei importante regiuni.

”Dar România vrea în plus ca importanţa strategică a Mării Negre să fie reflectată printr-o platformă pentru implicare şi cooperare regională, pentru că zona este un punct în care se amestecă şi se topesc o multitudine de interese”, a afirmat Sorin Ducaru


Etichete UENATOcolaborareBogdan AurescuSorin DucaruMarea NeagrăInstitutul AspenGerman Marshal Fund

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live