Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE, investiții pentru IMM-urile din R.Moldova, Ucraina și Georgia

Cele două miliarde de euro reprezintă o investiție, care va face economii celor trei ţări mai competitive, prin dezvoltarea companiilor locale și crearea mai multe locuri de muncă.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 Mai 2015, 14:43

Uniunea Europeană a anunţat investiţii de două miliarde de euro în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, ţări aflate în procesul de aderare la Uniune.

Comisia Europeană a anunţat această decizie la Forumul Întreprinderilor Parteneriatului Estic, care a avut loc la Riga, în Letonia, ţară ce asigură, în prezent, preşedinţia semestrială a Uniunii.

Parteneriatul Estic este cadrul în care se desfăşoară asocierea politică şi integrarea economică dintre Uniunea Europeană şi partenerii săi răsăriteni.

Potrivit președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, cele două miliarde de euro reprezintă o investiție, care va face economii celor trei ţări mai competitive, prin dezvoltarea companiilor locale, ce vor putea crea mai multe locuri de muncă.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

„Întreprinderile mici şi mijlocii sunt vitale pentru economiile moderne, fiind principalul factor de creștere economică și creare de locuri de muncă noi. Noua facilitate va oferi un sprijin concret pentru firmele din Georgia, Republica Moldova și Ucraina, ajutându-le să profite de beneficiile acordurilor de asociere și să ajungă pe noi piețe”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru politica de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn.

Comisia a deblocat 200 de milioane de euro sub formă de subvenţie de la bugetul comunitar, care vor fi dirijaţi către dezvoltarea sectorului IMM-urilor din cele trei ţări, în următorii zece ani.

Această contribuţie va antrena alte investiţii, în valoare de cel puţin două miliarde de euro, în virtutea acordurilor de liber-schimb aprofundat, încheiate anul trecut între Uniunea Europeană Republica Moldova, Ukraina şi Georgia.

Finanţarea investiţiilor va fi asigurată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Potrivit unui comunicat al Comisiei, acest instrument completează programele bilaterale ale Uniunii, care sprijină reformele structurale din fiecare ţară membră a Parteneriatului Estic, ajută micile întreprinderi să se dezvolte şi să beneficieze de avantajele ce decurg din acordurile de liber-schimb aprofundat, susţin autorităţile locale în procesul de aplicare a acestor acorduri.