Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE interzice pesticidele care afectează albinele

Trei dintre cele mai populare pesticide vor fi interzise în ţările Uniunii Europene, din cauza temerilor legate de pericolul pe care acestea îl reprezintã pentru viaţa albinelor.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Mai 2013, 15:37

Uniunea Europeană a decis interzicerea pesticidelor care provoaca moartea albinelor.

Măsura va intra în vigoare la 1 decembrie.

În Europa, există o mare îngrijorare cu privire la scăderea dramatică a populaţiei de albine, extrem de importantă pentru ecosistem.

De aceea, trei dintre cele mai populare pesticide vor fi interzise în ţările Uniunii Europene, din cauza temerilor legate de pericolul pe care acestea îl reprezintã pentru viaţa albinelor.

La începutul lunii februarie, Comisia le-a propus statelor membre să fie de acord cu oprirea utilizării acestor substanţe, despre care peste 30 de studii ştiinţifice separate spun că sunt vinovate de scăderea numărului de albine.

AUDIO: Anumite pesticide "prezintă riscuri pentru sănătatea albinelor".

Cel mai puternic argument al Comisiei Europene, în susţinerea propunerii sale, este un studiu elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară care a descoperit, în ianuarie anul acesta, că pesticidele respective prezintă riscuri pentru sănătatea albinelor.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătatate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, Frederic Vincent:

„Comisia Europeană le-a propus statelor membre să suspende, timp de doi ani, utilizarea a trei pesticide, în toate formele în care sunt ele comercializate: seminţe, granule şi spray, pentru culturile care atrag cel mai mult albinele: floarea soarelui, porumb, soia şi bumbac. Măsura nu vizează, deci, celelate culturi, care nu atrag albinele.”

Au avut loc două voturi ale statelor membre pentru această propunere: unul pe 15 martie şi al doilea pe 29 aprilie, însă niciunul nu a întrunit majoritatea calificată calificată pro sau contra respectivei măsuri.

15 state membre au votat pentru introducerea restricţiei, opt - împotrivă, iar alte patru s-au abţinut.

De aceea, decizia i-a revenit Comisiei Europene: pesticidele vor fi oprite de la utilizare timp de doi ani, fiind aşteptate noi dovezi ştiinţifice, care să confirme sau să infirme ceea ce se cunnoaşte acum.

Interzicerea pesticidelor este considerată deja o victorie importantă pentru activiştii ecologişti, însă o mare lovitură pentru producătorii de substanţe chimice, care vor pierde miliarde de euro anual.

De asemenea, interdicţia i-ar putea costa pe fermierii europeni mai mult de 2 miliarde de euro, la cât au fost evaluate pierderile înregistrate de culturile agricole, care folosesc aceste pesticide pentru combaterea dăunătorilor.