Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor

"Evenimentele tragice care au avut loc în perioada 1915-1917 împotriva armenilor din Imperiul Otoman constituie un genocid", consemnează rezoluţia adoptată de Parlamentul European.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 18 Aprilie 2015, 12:47

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor, în contextul împlinirii a 100 de la ani masacrul împotriva armenilor din Imperiul Otoman.

"Evenimentele tragice care au avut loc în perioada 1915-1917 împotriva armenilor din Imperiul Otoman constituie un genocid" – consemnează rezoluţia adoptată cu o majoritate covârşitoare de europarlamentari.

Legislativul comunitar a salutat declaraţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi ale premierului Ahmed Davutoglu, pentru condoleanțele adresate și pentru recunoașterea atrocităţilor împotriva armenilor, dar a îndemnat Turcia să meargă mai departe în "direcţia bună" şi să admită termenul de "genocid".

Membrii Parlamentului European insistă, în rezoluția adoptată acum două zile, că "nu trebuie să uităm că oamenii au fost ucişi, că aceste evenimente aparte sunt descrise pe bună dreptate ca fiind un genocid".

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Ministerul turc de Externe a reacţionat imediat după vot, acuzând Parlamentul European că vrea să rescrie istoria.

Însă, rezoluția a fost adoptată la trei zile după declaraţia Papei Francisc, care a provocat o criză diplomatică, denunţând masacrarea armenilor drept "primul genocid din secolul al XX-lea".

Suveranul Pontif, care întreţine relaţii apropiate cu membrii comunităţii armene din Argentina, s-a apărat afirmând că este datoria sa să onoreze memoria bărbaţilor, femeilor, copiilor, preoţilor şi episcopilor nevinovaţi care au fost ucişi "fără sens" de către turcii otomani.

Dar trebuie să mai spunem că Francisc nu este primul Papă care califică masacrul armenilor drept genocid.

El a citat o declaţie semnată în 2001, de către Papa Ioan Paul al II-lea şi de conducătorul Bisericii Armene, Karenkin al II-lea, în care masacrul este denunţat drept primul genocid din secolul trecut.

Aproximativ un milion și jumătate de armeni au fost ucişi de către turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de experţi în domeniu drept primul genocid din secolul al XX-lea.

Însă Turcia, care susţine că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi al unor tulburări, refuză să admită termenul de genocid şi insistă că bilanţul masacrului a fost exagerat.