Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: finanţare pentru programe de vaccinare şi imunizare în lume

Uniunea Europeană îşi va intensifica eforturile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 21 Mai 2014, 10:27

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat, marţi, că Uniunea Europeană va debloca 25 de milioane de euro pe an, pentru perioada 2014-2020, pentru a finanţa programe de vaccinare şi imunizare în lume.

Acest nou ajutor este mai mult decât dublu faţă de cele anterioare.

10 milioane de euro au fost furnizate în fiecare an în medie pentru Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare, GAVI, organizaţii nonprofit, al cărei scop este de a salva vieţile şi de a proteja sănătatea oamenilor, prin creşterea accesului la imunizare în ţările sărace.

După ce a anunţat această finanţare în cadrul evenimentului de la Bruxelles, intitulat "Investim împreună pentru un viitor sănătos", preşedintele Barroso a spus că este inacceptabil faptul că aproximativ 1,5 milioane de copii încă mor în fiecare an din cauza unor boli care pot fi prevenite cu un simplu vaccin.

Audio: Finanţare pentru programe de vaccinare şi imunizare în lume.

Acesta este motivul pentru care finanţarea suplimentară este atât de importantă şi arată că forul comunitar s-a angajat pe termen lung să depună toate eforturile pentru a se asigura că un număr mai mare de bărbaţi, femei şi copii au acces la vaccinurile ce-ar putea salva vieţile, indiferent de locul în care trăiesc.

În timpul evenimentului de marţi, de la Bruxelles, Alianţa GAVI a prezentat efectele pozitive pe care le are sprijinirea programelor de imunizare în ţările cele mai sărace din lume.

Întâlnirea va marca lansarea unui proces în care donatorii îşi vor anunţa contribuţiile financiare pentru perioada 2016-2020.

Începând cu anul 2003, Comisia Europeană s-a angajat să finanţeze cu peste 83 de milioane de dolari programele de imunizare.

Graţie donaţiilor internaţionale, aproape o jumătate de miliard de copii au fost vaccinaţi începând cu anul 2000, ceea ce a ajutat la salvarea a 6 milioane de vieţi.

Fondurile oferite sunt destinate pentru a accelera impactul pozitiv în anii următori şi pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor obţinut până în prezent.

În plus, faţă de aceste finanţări, Uniunea Europeană promovează consolidarea globală a sistemelor naţionale de sănătate şi promovează cercetarea şi dezvoltarea în domeniu la nivel mondial - se precizează într-un comunicat publicat la Bruxelles.

Participating today at @gavialliance mtg. @EU_Commission pledges contribution of €25 Million per year btw 2014-2020 pic.twitter.com/COAiLFc7qc

— José Manuel Barroso (@BarrosoEU) May 20, 2014