Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE este alături de tunisieni în lupta împotriva terorismului

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că este alături de tunisieni în lupta împotriva terorismului.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Martie 2015, 09:12

Atentatul de miercuri, din Tunisia, soldat cu 19 morţi, dintre care 17 turişti străini, majoritatea europeni, a strârnit un imens val de emoţie în rândul populaţiei, dar şi reacţii ferme din parte liderilor politici de la Bruxelles şi din ţările membre al Uniunii Europene.

Dintre europeni - 4 italieni, 2 francezi, 2 spanioli, un polonez şi un austriac - se află printre cei ucişi, miercuri, în Tunisia.

Printre victime mai sunt 5 japonezi şi un columbian. Majoritatea erau pasagerii unor nave de croazieră pe Mediterana, care se opriseră la Tunis pentru a vizita oraşul.

Călătoria şi viaţa lor s-au încheiat sub gloanţele mitralierelor teroriste, în Muzeul Brado din capitala tunisiană sau în parcarea din faţa muzeului, în autocarul în care s-a tras în plin. Au fost ucişi şi doi tunisieni, un poliţist şi şoferul autocarului.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus).

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că este alături de tunisieni în lupta împotriva terorismului:

„Noi, în Europa, ne sprijinim acţiunile pe o serie întreagă de valori, însă trebuie să recunoaştem că aceste valori sunt ameninţate de cei care ieri, la Tunis, sau în ianuarie, la Paris, au comis acte condamnabile. Aş spune mai degrabă că Europa nu este în pericol, ci în alertă. Eu am fost foarte impresionat de mişcarea democratică cunoscută ca „primăvara arabă” din Tunisia, din 2011, şi acum sunt foarte trist că tocmai în această ţară au avut loc ieri acele acte abominabile.

"Vom aborda subiectul la Summit-ul şefilor de stat şi de guvern, din această seară, de la Bruxelles, în scopul identificării de mijloace suplimentare de ajutorare a Tunisiei. Această ţară trebuie ajutată nu numai economic, ci şi în materie de apărare şi informaţii. Trebuie să ne asumăm împreună acest efort de apărare împotriva terorismului, la nivel european.”

Şeful executivului comunitar a subliniat că, dacă va fi organizat un mare marş în Tunisia, Uniunea Europeană trebuie ''să fie reprezentată cu acelaşi elan de solidaritate'' manifestat la marele miting organizat în Franţa, după atentatele de la Paris din ianuarie, la care au participat peste 4 milioane de oameni şi lideri politici din întreaga lume.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a asigurat că Uniunea Europeană nu se lasă intimidată de brutalitatea teroriştilor şi că va susţine Tunisia, în drumul său pe calea păcii şi a democraţiei.