Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: Decalajul de salarizare dintre bărbați și femei s-a redus

Potrivit datelor Eurostat diferenţele de salarizare între bărbaţii și femeile din UE s-au redus în ultimii ani, dar rămân decalaje importante între țările membre.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 07 Martie 2015, 12:58

Diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi s-au redus în ultimii ani, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică. Chiar şi aşa însă, rămân decalaje mari între ţările membre.

Decalajul de salarizare s-a redus, în perioada 2008-2013, adică în anii de recesiune, cu ceva mai puţin de un procent, de la 17,3 la 16,4%.

Potrivit Eurostat, sunt însă discrepanţe majore între ţările membre, de la sub 5% în Slovenia, diferenţa de salarizare între bărbaţi şi femei, la peste 20 de procente în Germania, Cehia sau Austria.

În România, decalajul între bărbaţi şi femei este de 9,1%.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Reducerea decalajului este un efect negativ al crizei şi nu unul de tip pozitiv, dat de eventuale politici elaborate de statele membre, spune, pentru Radio România, Oana Băluţă , conferenţiar universitar şi activistă feministă.

Ea susţine că sectoare europene precum construcţiile, masculinizate, au fost mai afectate decât cele în care lucrează preponderent femei:

"Zonele în care lucrează femeile, de pildă educaţia sau sănătatea, au fost afectate, dar în mod un pic diferit. De ce o femeie ar fi plătită diferit, chiar dacă activează în acelaşi domeniu? Ai un vârf al piramidei, masculinizat şi o bază feminizată. Femeile nu ocupă funcţii de conducere, în consecinţă au un salariu mai mic. Mai sunt şi alte chestiuni: salariul este afectat de vechimea în muncă, iar vechimea femeilor diferă de cea a bărbaţilor pentru că femeile recurg la concediile de creştere a copilului. Apoi, în clipa în care se îmbolnăvesc mermbri ai familiei, mai degrabă femeile îşi întrerup activitatea. O altă explicaţie e posibil să fie şi faptul că în ţări vestice femeile lucrează mai mult în regim part-time".

Datele, publicate în preajma Zilei Internaţionale a Femeii, confirmă că statele în care rata de angajare a femeilor este mare, erau, în 2013, cele în care acestea puteau obţine contracte part-time, precum Suedia, Olanda sau Germania.

Eurostat aminteşte însă că un obiectiv major al Strategiei Europa 2020 ocuparea forţei de muncă, implict reducerea şomajului.

La nivel european, în 2013, aproape 63% dintre femei aveau un servciu, aproape o trime însă cu un contract part-time.

74,2% din bărbaţi erau angajaţi, însă sub 10% dintre ei part-time.

În fine, în Uniune, doar o treime din manageri sunt femei.

Grafic: Sursa: Eurostat. (clic pe poză pentru mărire)