Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE "continuă lupta împotriva evaziunii fiscale"

Comisarul european Pierre Moscovici i-a asigurat pe eurodeputaţi că executivul va continua lupta Comisiei precedente împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale.

UE "continuă lupta împotriva evaziunii fiscale"
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Noiembrie 2014, 10:54

Parlamentarii europeni au cerut, joi, la Bruxelles, armonizarea fiscalității și transparență privind regulile fiscale în Uniunea Europeană, într-o dezbatere extraordinară privind lupta împotriva evitării taxării.

Aproximativ o mie de miliarde de euro pierde anual Uniunea Europeană din cauza evaziunii şi fraudei fiscale, ceea ce reprezintă echivalentul cheltuielilor pentru sănătate, în toate statele membre, într-un an de zile.

În 2013, instituţiile europene au adoptat un plan de acţiune, prin care ţările membre au fost încurajate să promoveze măsuri comune împotriva companiilor şi a persoanelor care se sustrag de la plata impozitelor.

Vorbind joi în Parlamentul European, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, i-a asigurat pe eurodeputaţi că executivul va continua lupta Comisiei precedente împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale, fenomen pe care el l-a denumit „planetar”.

Audio: UE "continuă lupta împotriva evaziunii fiscale". (Euranet Plus)

El a arătat că, până în prezent, Comisia Europeană a jucat un rol activ în promovarea de noi standarde ambiţioase şi nu s-a temut să fie port-stindardul acestei lupte, iar angajamentele luate în ultimii ani, astăzi, îşi arată roadele.

„Ne angajăm să continuăm lucrările la programul privind bazele de impozitare și transferurile de profit – prescurtat BEPS – şi să-l finalizăm anul viitor, aşa cum este prevăzut, pentru a avea un mediu fiscal mondial mult mai corect”, i-a asigurat Moscovici pe europarlamentari.

El a amintit principiile care stau la baza luptei duse de Comisia Europeană împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale, şi anume: eficienţa economică, concurenţa loială şi justiţia socială.

„Cu toate acestea, este foarte importantă competenţa în domeniu pentru statele membre, pentru că, pe de o parte, Comisia poate propune o anumită iniţiativă, însă numai ţările sunt abilitate să-şi dea acordul şi apoi să aplice măsura respectivă şi, tocmai de aceea, conștientizarea și acceptarea din partea lor privind acțiunea într-o anumită direcţie este esențială.

"Pe de altă parte, însă, a aştepta o acceptare unanimă de către statele membre a propunerilor Comisiei poate duce la întârziere în aplicarea măsurilor adecvate. Aşa că am de gând să colaborez foarte mult cu Parlamentul European în anii ce vor veni, pentru a obţine acordurile necesare şi a ne atinge obiectivele în lupta împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale, inlcusiv în materie de armonizare fiscală” – a subliniat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.