Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

30 Ianuarie 2019
Vizualizari: 788
Comentează add

Microplasticele sunt fragmente de plastic al căror diametru este mai mic de 5 milimetri şi care nu sunt biodegradabile.

UE ar putea interzice aproape total microplasticele utilizate în industrie

luminita-apostol

 

Agenţia Uniunii Europene pentru produse chimice a propus impunerea unor restricţii cvasi-totale asupra microplasticelor, utilizate în numeroase produse, de la cosmetice şi până la îngrăşăminte. Propunerile sunt făcute într-un raport, publicat stăzi şi realizat de agenţie la cererea Comisiei Europene. 

Raportul este o primă etapă în pregătirea unei legislaţii, ce va fi publicată în prima jumătate a anului viitor. Între timp, Comisia Europeană va organiza şi o consultare publică pe această temă. Microplasticele sunt fragmente de plastic al căror diametru este mai mic de 5 milimetri şi care nu sunt biodegradabile.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, între 75 şi 300 de mii de tone de microplastice se găsesc în natură în fiecare an pe teritroiul Uniunii. Cea mai mare parte provine din fragmentarea deşeurilor din plastic, dar o parte deloc neglijabilă a microplasticelor provine din particulele utilizate de diferitele industrii.

Aceste microplastice sunt folosite în agricultură şi horticultură pentru îngrăşăminte, în produsele cosmetice (de exemplu, în produsele exfoliante), dar microplastice se regăsesc şi în detergenţi, vopsele sau în materialul medical.

Agenţia europeană pentru produse chimice spune în raportul său de astăzi că aceste microplastice pot rezista în natură mii de ani şi că este imposibil să fie eliminate şi de asemenea, remarcă faptul că, în prezent, este imposibil de estimat impactul lor asupra mediului.

Agenţia subliniază că sunt puţine date disponibile cu privire la efectele microplasticelor, care se găsesc în special în sol şi din cauză că sunt foarte mici, ele pot fi înghiţite foarte uşor şi să pătrundă în lanţul alimentar.  Potenţialele consecinţe ale microplasticelor asupra sănătăţii umane nu sunt încă bine înţelese, mai spune Agenţia europeană pentru produse chimice în raportul său. 

 
 
 

Etichete plasticdeşeurimicroplasticechimieUElegislaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live