Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE a triplat fondurile destinate patrulării maritime

Aproximativ 700 de imigranţi şi-au pierdut viaţa, pe 19 aprilie, în urma naufragiului unui vas supraîncărcat, cu care încercau să ajungă în Europa.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Aprilie 2015, 14:32

Înaltul reprezenentat al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a mers, luni, împreună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu premierul italian, Matteo Renzi, în Mediterana, în largul Siciliei, în semn de solidaritate cu victimele naufragiului de acum 8 zile.

Aproximativ 700 de imigranţi şi-au pierdut viaţa, pe 19 aprilie, în urma naufragiului unui vas supraîncărcat, cu care încercau să ajungă în Europa.

Tragedia avea loc, după ce în urmă cu 4 zile, pe 15 aprilie, alţi 450 de imigranţi ilegali muriseră, în aceleaşi condiţii.

Înaltul reprezentant al Uniunii pentru politica externă, Federica Mogherini, împreună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi premierul italian Matteo Renzi, au urcat la bordul navei „San Gusto”, cu care au plecat în largul coastelor siciliene, în semn de solidaritate cu eforturile făcute pentru a salva vieţile migranţilor care traversează Mediterana – potrivit unui comunicat al Uniunii Europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Pentru a pune capăt acestor tragedii, care au transformat Mediterana într-un adevărat cimitir, liderii europeni au luat, la sfârşitul săptămânii trecute, decizia de a tripla fondurile destinate patrulării maritime: astfel, operaţiunea de supraveghere şi salvare „Triton” va avea un buget anual de 120 de milioane de euro, faţă de 36 de milioane cât fusese prevăzut.

Europenii au adoptat şi un plan în 10 puncte, între care cel mai important prevede confiscarea şi distrugerea acelor ambarcaţiuni folosite de traficanţi pentru a-i transporta pe imigranţii din nordul Africii. Pentru a putea acţiona, folosind chiar forţa militară, Uniunea are nevoie de un mandat ONU, demers care nu este uşor - după cum sublinia doamna Mogherini. Ea a insitat, însă, că Europa trebuie să facă ceva:

„Nu există, nu avem o soluţie simplă sau magică. Este o responsabilitate comună, pe care trebuie să ne-o asumăm, în calitate de europeni. Responsabilitatea Bruxellesului este de a da un impuls politic şi este nevoie de măsuri imediate din partea Uniunii Euroepne şi a statelor membre. Nu mai avem nicio scuză. Tragediile din ultimele zile, din ultimele luni, din ultimii ani înseamnă prea mult!”, a spus Federica Mogherini

Peste 25 de mii de imigranţi ilegali au ajuns, în Italia, de la începutul anului. Potrivit estimărilor autorităţilor italiene, aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare, spre Malta şi Italia.

După discuţiile, de luni, de pe vapor, şefa diplomaţiei Europene, Federica Mogherini, se va duce marți la New York, la sediul ONU, urmând ca miercuri să analizeze situaţia din Mediterana cu omologul său american, John Kerry.