Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: 56 de milioane de euro ajutor umanitar pentru regiunea Sahel

Cei aproximativ 20 de milioane de oameni din regiunea Sahel trăiesc într-o sărăcie extremă, iar mulţi dintre copii suferă de malnutriţie accentuată.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Februarie 2015, 11:23

Uniunea Europeană va acorda, anul acesta, 156 de milioane de euro, sub formă de ajutor umanitar suplimentar pentru regiunea Sahel, din vestul Africii.

Decizia a fost anunţată de comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, care se află într-o vizită de trei zile în Senegal şi Mali.

Cei aproximativ 20 de milioane de oameni din regiunea Sahel trăiesc într-o sărăcie extremă, iar mulţi dintre copii suferă de malnutriţie accentuată.

„Sahelul este cea mai săracă regiune din lume. Malnutriţia şi insecuritatea alimentară nu trebuie să devină normă în Africa de Vest. Prioritatea noastră absolută este să salvăm vieţi. În paralel, trebuie să investim în politicile de dezvoltare durabilă a regiunii, pentru a atinge obiectivul „foamete zero” până în 2032.” – a declarat comisarul Stylianides, la Dakar.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Cele 156 de milioane de euro din ajutorul destinat Sahelului au fost distribuite pe priorităţi, astfel:

- 32 de milioane merg către Mali, pentru victimele malnutriţiei şi pentru măsuri de securitate, în contextul confruntările cu grupările islamiste din nordul ţării;
- 8 milioane de euro vor ajuta la depăşirea crizei alimentare din Nigeria;
- alte 35 de milioane sunt destinate Ciadului ca ajutor alimentar, dar şi pentru refugiaţii din Republica centr-africană, grav afectată de un război civil;
- 4,4 milioane sunt destinate persoanelor sub-nutruite şi a refugiaţilor centrafricani din Camerun;
- 20,6 milioane de euro sunt alocate partenerilor Uniunii Europene în acţiunile organizate împotriva insecurităţii alimentare în întreaga Africă de Vest;
- restul de 56 de milioane va fi transformat în ajutor umanitar pentru regiunile cele mai sărace din Senegal, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Gambia.

Sprijinul oferit de europeni vine într-un moment greu pentru aceste ţări. Seceta extremă din semestrul doi al anului trecut a dus la creşterea preţului alimentelor.

Epidemia de Ebola, care a afectat, timp de peste un an, mai multe ţări din zonă, a dus la scăderea până aproape de zero a numărului de turişti străini care mai vizitau regiunea.

În plus, ţările din Sahel au traversat, în ultimii zece ani, patru crize alimentare severe.

Anul trecut, Uniunea Europeană a alocat 350 de milioane de euro pentru a le sprijini, fără a mai socoti ajutoarele pe care le-au acordat separat unele ţări europene.

Iar 2015 a fost desemnat Anul European pentru Dezvoltare, dedicat, în primul rând, eradicării sărăciei globale, în condiţiile în care, la nivel planetar, 1,3 miliarde de oameni trăiesc într-o sărăcie extremă.