Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

12 Martie 2012
Vizualizari: 2163
Comentează add

UPDATE: Ora 17.00 - Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor a declarat că formaţiunea din care face parte nu va participa la lucrările parlamentului până la soluţionarea problemelor de la UMF Tg Mureş.

UDMR blochează activitatea parlamentului

raul-matis-targu-mures

Protest în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, împotriva separării Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş. Foto: Agerpres.

Ora 16.00 - Uniunea Social Liberală ameninţă cu moţiune de cenzură, dacă guvernul adoptă hotărârea de guvern privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. 

La Târgu Mureş, discuţiile despre separarea instituţiei de învăţământ sunt tot mai aprinse, iar luni după-amiază este anunţat un nou protest al studenţilor, nemulţumiţi de separare.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. dr. Constantin Copotoiu a anunţat că ministerul educaţiei a transmis o adresă universităţii în care se arată că, dacă nu va fi rezolvată problema liniei separate în limba maghiară, ministerul va acţiona potrivit Articolului 125, punctul din Legea Educaţiei, care prevede suspendarea rectorului, tăierea finaţării sau reorganizarea universităţii.

Constantin Copotoiu a spus că nimeni nu se opune înfiinţării unei astfel de linii separate în limba maghiară, însă acest lucru trebuie făcut după ce se parcurg o serie de paşi pentru a se respecta normativele ARACIS.

Potrivit rectorului UMF, cadrele de limbă maghiară nu doresc însă ca noile secţii să fie evaluate ARACIS, unde există un standard care prevede un raport de cinci studenţi la un cadru didactic.

În momentul de faţă, la UMF Târgu Mureş sunt 1.755 de studenţi maghiari, ceea ce reprezintă 39% din totalul de 4.500 de studenţi.

Cadrele didactice maghiare sunt în număr de 124, faţă de 416 la învăţământul în limba română, iar raportat la acest număr de profesori, ar trebui să fie 620 de studenţi la limba maghiară.

În aceste condiţii, în care sunt 1.755 de studenţi, deficitul de cadre didactice este cât se poate de vizibil, a spus Copotoiu.

De cealaltă parte, prodecanul Szabo Bela a declarat că o facultate poate fi acreditată şi de alte organisme, nu doar de ARACIS.

În condiţiile în care Legea Educaţiei este o lege organică, adoptată de parlamentul României, iar ARACIS este o comisie de sine stătătoare, de când a apărut Legea Educaţiei au apărut şi o serie de normative ale ARACIS care nu le sunt favorabile maghiarilor, a spus Szabo Bela, care este de părere că 16-17 persoane care alcătuiesc ARACIS nu pot crea condiţii care să împiedice aplicarea unei legi organice.

Szabo Bela a arătat că prin crearea liniei separate în limba maghiară, avantajul studenţilor ar fi că pot învăţa o meserie pe limba lor, facultatea ar avea un viitor calculabil în ceea ce priveşte scoaterea posturilor la concurs, pentru că procentajul cadrelor didactice e în scădere.

Acesta a spus că profesorii maghiari sunt de-acord inclusiv cu o acreditare provizorie, care prespune ca, timp de 5 ani, examenul de licenţă la UMF să fie susţinut la o altă facultate.

ANOSR se solidarizează cu Liga Studenţilor din Târgu Mureș

Potrivit unui comunicat, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că este solidară cu protestul demarat de Liga Studenţilor din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (LSTGM), membru activ al Federaţiei.

ANOSR consideră "inadmisibilă imixtiunea politică în organizarea şi funcţionarea universităţilor din România şi condamnă presiunile politice puse pe Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş referitoare la modalitatea de organizare a instituţiei.

În acest sens, alianţa studenţească a anunţat că organizează o nouă serie de proteste începând cu ora 14.00 în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş.

Președintele ANOSR, Daniela Alexe spune că "autonomia universitară este garantată de Constituţia României. Impunerea, în cazul UMF Târgu Mureş, a unei decizii în pofida dezacordului organelor de conducere ale universităţii crează un precedent extrem de periculos de încălcare a acestei prevederi constituţionale, pe care studenţii din România nu pot şi nu trebuie să îl permită".

Astfel, Daniela Alexe solicită reprezentanţilor Guvernului şi ai Ministerului Educației să respecte autonomia universitară.


Etichete Facultate în limba maghiarăUniversitătatea de Medicină şi Farmacie din Târgu MureşConstantin Copotoiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live