Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 17 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

21 Februarie 2014
Vizualizari: 1329
Comentează add

Parlamentul Ucrainei a aprobat cu o largă majoritate revenirea la vechea Constituţie din 2004, care conferă preşedintelui ţării prerogative mult mai restrânse decât cea actuală.

Ucraina "revine la Constituţia din 2004" Ucraina "revine la Constituţia din 2004" - Conține audio

cristina-grecu

Proteste la Kiev. Foto: Alexandru Beleavski.

Parlamentul Ucrainei a aprobat cu o largă majoritate revenirea la vechea Constituţie din 2004, care conferă preşedintelui ţării prerogative mult mai restrânse decât cea actuală.

Votul Radei de la Kiev a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Victor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat un acord menit să detensioneze situaţia.

Înţelegerea, mediată de emisari europeni prevede acestă reformă constituţională, formarea unui guvern de uniune naţională şi alegeri prezidenţiale anticipate.

Părţile au semnat acordul după cele mai violente două zile ale revoltei din Ucraina, soldate cu aproape 80 de morţi.

Trimisul Radio România la Kiev, Alexandru Beleavski se află chiar în Piaţa Independenţei, unde manifestanţii urmăresc pe un ecran foarte mare şedinţa din parlament, unde se discută în continuare reformele care trebuie să detensioneze situaţia de aici.

Potrivit acestuia, lumea este satisfăcută şi speră că lucrurile se vor detensiona, însă manifestanţii, mai ales cei mai radicali, nu sunt de acord în totalitate cu aceste prevederi.

Ei consideră că este vorba de un compromis şi sunt o serie întreagă de revendicări pe care ei continuă să le ceară, şi în primul rând este vorba de, afirmă ei, întregii puteri din Ucraina,  pedepsirea persoanelor vinovate de  violenţele din ultimele zile, în primul rând a ministrului de interne şi a procurorului general, a căror demisie este una din principalele cărţi care se joacă acum, inclusiv în parlament, pentru că a fost una din cererile EuroMaidanului.

Audio: Care este situaţia la 18:00, în Piaţa Independenţei din Kiev,  a transmis, în direct, trimisul Radio România Actualităţi, Alexandru Beleavski.
 


Etichete KievUcrainaviolenţemorţivictimerăniţiconfruntăriarmeprotesteRada SupremănegocieriViktor Ianukovicialegeri anticipate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live