Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

7 Iunie 2014
Vizualizari: 1294
Comentează add

În discursul de învestire, noul preşedinte al Ucrainei s-a angajat să păstreze unitatea ţării pe fondul mişcărilor separatiste pro-ruse din est, precum şi traseul ei european.

Ucraina "rămâne un stat unitar cu o singură limbă, ucraineană"

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko prezentând audienţei sceptrul prezidenţial. Foto: captură youtube.com

Noul preşedinte al Ucrainei s-a angajat să păstreze unitatea ţării pe fondul mişcărilor separatiste pro-ruse din est, precum şi traseul ei european.

Petro Poroşenko a depus azi jurământul în Parlamentul de la Kiev, iar la ceremonia de învestire au luat parte numeroşi lideri din Europa şi din Statele Unite, în semn de sprijin pentru mandatul său de stabilizare a ţării.

Noul preşedinte, care preia funcţia supremă în cea mai critică perioadă din istoria Ucrainei independente, a rostit un discurs energic de circa 25 de minute, întrerupt în repetate rânduri de aplauze.

"Merg pe postul de preşedinte pentru a păstra şi întări unitatea Ucrainei, să asigur o pace durabilă şi să garantez o securitate de nădejde. Ştiu că pacea este ceea ce poporul ucrainean doreşte astăzi cel mai mult" a spus Petro Poroşenko.

El şi-a prezentat planul de pace pentru regiunile rebele rusofone din est, cerându-le celor care au luat ilegal armele în mână să le depună imediat.

El le-a grantat, în schimb, eliberarea de răspunderea penală a celor ce nu au mâinile pătate cu sângele militarilor şi civililor ucraineni şi nu au finanţat terorismul.

De asemenea, înfiinţarea unui coridor controlat pentru mercenarii ruşi ce vor dori să se întoarcă acasă şi dialogul paşnic cu cetăţenii paşnici.

Acestora, Poroşenko le-a adresat singurul mesaj în lumba rusă din discursul său, subliniind între altele că alegerile prezidenţiale au distrus mitul aşa-numitei nelegitimităţi a puterii ucrainene, cultivat de Rusia şi de clanul fostului preşedinte Ianukovici.

Petro Poroşenko promite amnistie celor care depun armele

Petro Poroşenko a declarat că va vizita cât de curând Donbasul, promiţându-le locuitorilor pacea, descentralizarea puterii, garantarea folosirii libere în regiune a limbii ruse, ca şi reabilitarea economică a zonei cu ajutorul UE.

Noul preşedinte a exclus, totodată, negocierile cu teroriştii, punerea în discuţie a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ca şi federalizarea Ucrainei, subliniind că aceasta va rămâne un stat unitar cu o singură limbă de stat, limba ucraineană.

Poroşenko a declarat că rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara sa nu va fi posibilă în afara relaţiei cu Rusia, în care totul poate fi negociat, cu excepţia Crimeii şi a opţiunii europene a Ucrainei, pe care Poroşenko a numit-o "ireversibilă şi definitivă".

El şi-a exprimat speranţa că Ucraina va semna, în cel mai scurt timp, partea economică a Acordului de asociere cu UE şi s-a pronunţat pentru încheierea unui nou tratat internaţional, care să garanteze independenţa şi suveranitatea Ucrainei, inclusiv prin mijloace militare în locul Memorandumului de la Budapesta.


Etichete UcrainaKievRusiaînvestiturăpreşedintefederalizarepaceextremiştiamnistieceremonieVladimir PutinTraian BăsescutratatUECrimeea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live