Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

21 Noiembrie 2018
Vizualizari: 448
Comentează add

În timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine ucrainene, în centrul Kievului, au fost ucişi peste 100 de oameni.

Ucraina marchează cinci ani de la Euromaidan

sergiu-stet

 Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Euromaidan.

Ucrainenii marchează miercuri, 21 noiembrie, cinci ani de la începutul protestelor proeuropene din Kiev, care au dus la alungarea din ţară a fostului preşedinte Viktor Ianukovici şi a echipei sale politice, în mai multe oraşe ucrainene, unde au loc evenimente dedicate Zilei Libertăţii şi Revoluţiei Demnităţii.

În seara de 21 noiembrie 2013, când fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe reţelele de socializare au apărut apeluri la protest împotriva conducerii ucrainene, prima acţiune având loc în Piaţa Independenţei din Kiev, la ora 22, când circa 2.000 de oameni s-au adunat pentru a manifesta împotriva lui Ianukovici.

Atunci, jurnalişti, studenţi şi activişti civici au manifestat împotriva puterii şi în favoarea continuării procesului de integrare europeană a Ucrainei. Această acţiune a primit ulterior denumirea de "Euromaidan", iar valul de proteste a cuprins mai multe oraşe din Ucraina.

În timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine ucrainene, în centrul Kievului, au fost ucişi peste 100 de oameni. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 2.500 de persoane au avut de suferit în timpul Euromaidanului din Kiev. Sociologii susţin că la protestele proeuropene au luat parte aproximativ 20% din populaţia Ucrainei.


Etichete Viktor IanukoviciUcrainaEuromaidanAcordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live