Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

24 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1331
Comentează add

Autorităţile de la Ankara spun că adoptarea de către senatul francez a legii care transformă negarea genocidului armean în infracţiune ar putea duce "la o ruptură totală între cele două ţări".

Turcia critică adoptarea legii "genocidului armean"

roxana-vasile-paris

Protestatarii turci pe 22 decembrie 2011. Foto: Reuters.

Turcia este nemulţumită de votul de luni din Senatul francez, care a adoptat o lege care transformă în infracţiune negarea aşa-numitul genocid armean din timpul primului război mondial.

Legea ajunge acum la preşedintele Nicolas Sarkozy, după ce la sfârşitul anului trecut a primit şi girul deputaţilor francezi.

În opinia autorităţilor de la Ankara, legea este o dovadă de lipsă de respect şi ar putea duce "la o ruptură totală între cele două ţări".

Cu votul de luni seară al Senatului, parlamentul francez a adoptat definitiv legea prin care este pedepsită negarea genocidului armean, care a făcut, între 1915 şi 1917, 1,5 milioane de morţi în Anatolia otomană.

Autorităţile turce spun însă că au murit doar 500.000 de armeni şi că aceştia au fost victime ale haosului din ultimii ani de existenţă ai Imperiului Otoman.

Divergenţa de opinii s-a făcut auzită luni în stradă în faţa Senatului francez, unde sute de armeni şi de turci au manifestat cot la cot, dar separaţi de un important cordon de poliţie, unii pentru a susţine, alţii pentru a se opune proiectului de lege care era în curs de dezbatere.

Încă din decembrie, votul asupra textului a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Franţa şi Turcia.

Partener economic şi strategic major, Ankara a ameninţat şi de această dată cu repercusiuni politice şi economice permanente.


Etichete TurciaFranţasenatgenocidarmeniAnkara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live