Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

21 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1539
Comentează add

Ministrul turc de externe a cerut senatorilor francezi să nu voteze luni proiectul de lege care prevede pedepse aspre pentru cei care neagă așa numitul "genocid armean" în primul război mondial.

Turcia avertizează Franţa privind legea "genocidului armean"

pavel-ionescu

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu. Foto: Reuters.

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a transmis vineri un avertisment senatorilor francezi, cerându-le să voteze luni împotriva unui proiect de lege aprobat deja de camera inferioară şi susţinut de preşedintele Nicolas Sarkozy care prevede pedepse aspre pentru cei ce neagă genocidul armenilor în primul război mondial.

După ce a îngheţat cooperarea militară cu Franţa, Turcia ameninţă cu măsuri de retorsiune severe, politice şi economice.  

Apelul de vineri al ministrului turc de externe intervine într-un subiect care a tensionat în mod serios relaţiile în ultimii ani între cele două mari puteri economice, ambele importante membre NATO.

Parlamentul francez a recunoscut în 2001 aşa-numitul genocid al armenilor, petrecut în primul război mondial între anii 1915 şi 1917 şi când - susţin armenii - un milion şi jumătate dintre ei au fost ucişi de forţele otomane.

Turcia respinge termenul de genocid, dar admite că s-au comis crime şi că 500.000 de armeni au murit atunci în Anatolia.

Mesajul transmis vineri de şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, îi ţinteşte pe fiecare dintre membrii Senatului Franţei, dominat de Uniunea pentru o Mişcare Populară, partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy, dar unde, se pare, şi opoziţia socialistă este dispusă să voteze luni în favoarea proiectului de lege.  

"Cei care exploatează istoria vor ajunge victimele acestei exploatări" - i-a avertizat Ahmet Davutoglu pe senatorii francezi, adăugând că un vot favorabil acordat luni acestei legi, care deja a trecut de camera inferioară a parlamentului Franţei, va reprezenta o pată neagră în istoria intelectualităţii franceze şi că ea nu va fi uitată niciodată de Turcia.  

Sancțiuni aplicabile "doar cetățenilor francezi"

Într-o scrisoare transmisă omologului său turc, preşedintele francez Nicolas Sarkozy susţine că legea care prevede un an de închisoare şi 45.000 de euro amendă pentru negarea genocidului armenilor se va aplica exclusiv cetăţenilor francezi şi se înscrie în încercarea de a pedepsi remarcile xenofobe şi rasiste.

Cotidianul turc "Zaman" scria vineri că Nicolas Sarkozy încearcă să îndulcească disputa, dând un semnal că legea nu se doreşte un atac la adresa Turciei.

Într-un demers de ultim moment, care pare să dea câştig de cauză intensului lobby turcesc împotriva legii, una din comisiile senatului francez a avizat negativ propunerea legislativă, sub argumentul că ea încalcă prevederile Constituţiei Franţei, după cum explică preşedintele comisiei, socialistul Jean Pierre Sueur.

"În primul rând, parlamentul nu poate şi nu are dreptul să se erijeze în tribunal şi, în al doilea rând, parlamentul, senatul nu are vocaţia să scrie istoria", a afirmat Jean Pierre Sueur.

Franţa "ar trebui să renunţe la lege"

Ideile sunt reluate într-un editorial publicat în cotidianul american "Los Angeles Times" de istoricul Timothy Garton Ash, profesor de studii europene la Universitatea Oxford.

Remarcând faptul că "genocidul armenilor reprezintă pentru Franţa un adevăr de stat, iar în Turcia un fals, stabilit tot juridic de stat", istoricul britanic cere Senatului francez să respingă legea în numele libertăţii de expresie, libertăţii de investigaţie istorică şi articolului 11 al Declaraţiei privind drepturile omului şi cetăţeanului, fundamentul Revoluţiei franceze, care spune că libera comunicare a ideilor şi opiniilor reprezintă unul dintre cele mai preţioase drepturi.

Timothy Garton Ash aminteşte şi că prin această lege Nicolas Sarkozy încearcă să își asigure simpatia celor 500.000 de armeni care vor vota la prezidenţialele din Franţa de anul acesta.

Până la tranşarea juridică a acestui delicat subiect, mai multe siteuri urceşti duc o intensă campanie de boicotare a produselor franţuzeşti.

Pe lângă Lafarge, Danone sau Carrefour se regăsesc şi principalele mărci de autovehicule - Renault, Citroën sau Dacia.

Reuters scrie că, potrivit obligaţiilor ca membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi candidat la UE, Turcia nu poate impune sancţiuni economice Franţei.

Potrivit Agenţiei France Presse însă, după ce a îngheţat cooperarea militară cu Parisul, Turcia are în vedere rechemarea pe termen nelimitat a amabasadorului în Franţa, reducerea personalului diplomatic şi ar putea cere plecarea ambasadorului francez, dacă legea va fi adoptată de Adunarea Naţională a Franţei.


Etichete TurciagenocidArmeniaFranţaAhmet DavutogluNicolas Sarkozy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live