Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, Radio România Cultural

3 August 2010
Vizualizari: 1274
Comentează add

Până la data de 31 august, forţele americane dislocate în Irak "vor renunţa la operaţiunile de luptă", urmând ca misiunile ulterioare să se limiteze la contraterorism, protecţia civililor şi pregătirea militarilor irakieni.

Trupele combatante americane "se vor retrage din Irak" Trupele combatante americane "se vor retrage din Irak" - Conține video

dan-vasiliu-radio-romania-cultural

Preşedintele american Barack Obama. Foto: Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a confirmat că trupele combatante americane îşi vor înceta misiunile până la sfârşitul acestei luni.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că termenul de 31 august va fi respectat, dar a precizat că în Irak va rămâne un contingent important, care se va ocupa de antrenarea forţelor de securitate irakiene.

Din cei 65 de mii de soldaţi detaşaţi în Irak, 50 de mii vor rămâne şi anul viitor în regiune.

Ei nu vor mai avea însă de îndeplinit misiuni de luptă, urmând să se ocupe de pregătirea militarilor irakieni.

Promisiune

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îşi îndeplineşte astfel promisiunea făcută în campania electorală de a pune capăt războiului început în 2003. 

"Chiar dacă teroriştii încearcă să împiedice procesul de dezvoltare al Irakului, eforturile soldaţilor noştri şi ale partenerilor locali au făcut ca gradul de violenţă în această ţară să fie cel mai scăzut din ultimii ani.

"De acum înainte, ne vom concentra asupra pregătirii soldaţilor irakieni pentru misiuni de contraterorism şi vom asigura protecţia civililor", a spus preşedintele american.

"Misiunea militară condusă de trupele noastre va fi înlocuită de una civilă, condusă de diplomaţii noştri", a declarat preşedintele Obama la un congres al veteranilor americani cu dizabilităţi.

Irakienii se tem însă că retragerea Statelor Unite va determina o intensificare a acţiunilor grupării teroriste Al-Qaeda, care ar putea profita şi de tergiversările privind formarea unui nou guvern.

Deşi alegerile au avut loc în martie, facţiunile sunite, şiite şi kurde nu au ajuns încă la un consens privind numele noului prim-ministru, ceea ce ar putea da peste cap planurile americane.

Video: Prezenţa militară americană în Irak.


Etichete IrakSUAarmataBarack ObamaretragereAl Qaedaterorism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live