Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

5 August 2014
Vizualizari: 890
Comentează add

Trei filme au rămas în competiția finală pentru Premiul de Cinematografie al Parlamentului European.

Trei filme în finala LUX 2014 Trei filme în finala LUX 2014 - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Premiul Lux este acordat în fiecare an celei mai bune producții care promovează valorile europene.

Numele celor trei finaliste din acest an au fost anunțate recent de președinta Comisiei pentru Cultură a Parlamentului European, Silvia Costa.

Este vorba de Duşmanul de clasă, o peliculă din Slovenia, Gașca, un film din Franța, și Ida, o producţie Polonia – Danemarca. Cele trei filme înfăţişează diverse probleme sociale europene, dar toate pun accent pe tineri.

Audio: Trei filme în finala LUX 2014.

Dușmanul de clasă, de exemplu, se axează pe relaţia tot mai tensionată dintre elevii unei clase din Slovenia şi noul lor profesor de germană, partial din cauza diferenţelor de a percepe viaţa.

Pelicula franceză Gașca are ca personaj principal o adolescentă care îşi schimbă numele, felul de a se îmbrăca şi abandonează şcoala pentru a se alătura unei bande, sperând că va găsi un drum către libertate.

Ida este o poveste despre o orfană adusă la mănăstire. Înainte de a depune jurământul, ea descoperă că este evreică şi împreună cu verişoara ei pleacă într-o călătorie pentru a descoperi mai multe despre familia ei şi despre ea însăși.

Câștigătorul va fi anunțat în decembrie, fiind ales prin vot de eurodeputați, dar până atunci cele trei pelicule vor fi difuzate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Filmele vor ajunge și la București

Filmele vor ajunge în peste 40 de orașe europene și vor fi prezente la 18 festivaluri. Printre ele și cel de la Veneția, care începe pe 27 august.

Filmele vor ajunge și la București, finalistele de anul trecut au putut fi văzute în noiembrie la un cinematograf din Capitală.

Pentru a fi înțelese cât mai bine, filmele vor fi subitrate în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Marele castigator va beneficia și de o adaptare pentru persoane cu probleme de auz şi de vedere.

Pentru al doilea an la rând, publicul poate vota filmele preferate pe pagina de internet a Premiului LUX sau pe adresa de Facebook.

La prima ediţie din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al lui Cristian Mungiu.

 


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăfilmLUXpremiiSilvia CostaSloveniaFranțaPoloniaDanemarcatinerifacebookCristian Mungiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live