Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

13 Mai 2015
Vizualizari: 2673
Comentează add

Decizia de excomunicare, cea mai grea pedeapsă pentru un creştin, nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, de altfel fiind specifică primelor secole de creştinism.

Trei enoriaşi din Focşani, excomunicaţi din biserica ortodoxă română

rador

Mănăstirea Chiajna-Giuleşti. Foto: Mihai Petre. Wikimedia-arhivă.

Trei enoriaşi din Focşani au fost excluşi printr-o decizie a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei din Biserica Ortodoxă Română. 
 
Decizia,  nu a mai fost luată în BOR, arată preoţi din Buzău, de câteva sute de ani, de altfel fiind specifică primelor secole de creştinism. 
 
Cele trei persoane, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei, sunt o reală ameninţare pentru unitatea bisericii. 
 
Nela Panaite, Elena Daniela Banesh şi Romica Gavrilă au fost vehemenţi în repetate rânduri în declaraţii şi în scris faţă de trimiterea la o mănăstire a unui preot. 
 
Cei trei enoriaşi ar fi fost pedepsiţi pentru că au protestat faţă de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din Focşani. 
 
Excomunicarea (din latină excommunicare) este o cenzură religioasă folosită pentru a suspenda apartenența la o comunitate religioasă. Cuvântul înseamnă a scoate pe cineva din comuniune. Sinonime: afurisenie, afurisire, anatemă, blestem, proclețenie, procleție (wikipedia.org).
 
Acesta a ajuns în atenţia Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericeşti pe care o are familia sa. 
 
Preotul nu a renunţat la afacere, astfel ca Arhiepiscopia l-a pedepsit pentru "neascultare şi atitudine necuviincioasă faţă de chiriarh" (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii), fiind trimis la mănăstire pentru o perioada de 30 de zile. 
 
În urma deciziei, încă din toamna anului trecut, cei trei enoriaşi au protestat în repetate rânduri. 
 
De asemenea, alte opt persoane au fost canonisite şi au fost oprite de la împărtăşanie până vor face pocainţă în faţa comunităţii. 
 
Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un creştin. 
 

Cei trei nu mai pot primi asistenta din partea BOR şi pot reveni în rândul creştinilor dacă îşii vor cere scuze şi acestea le vor fi acceptate de către Arhiepiscopul Ciprian Câmpineanu al Buzăului şi Vrancei, transmite corespondentul RRA, Cristina Moise. 


Etichete ştiri nord-estTrei enoriaşi din Focşani au fost excluşidecizie a Arhiepiscopiei Buzăului şi VranceiBiserica Ortdoxă RomânăNela PanaiteElena Daniela Banesh şi Romica Gavrilă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live