Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Iulie 2021
Vizualizari: 803
Comentează add

Trecerea la euro este susţinută de 75% dintre români, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri.

Trecerea la moneda euro, "susţinută de 75% dintre români"

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Trecerea la euro este susţinută de 75% dintre români, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri.

Datele arată că ţara noastră are cea mai mare creştere a opiniei pozitive dintre ţările Uniunii Europene. Mihaela Dragomir vine cu detalii.

Sondajul a fost realizat în cele şapte state membre care nu au aderat încă la zona euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Marea majoritate a cetăţenilor Uniunii Europene consideră că trecerea la moneda euro a avut consecinţe pozitive pentru ţările care o utilizează deja.

De asemenea, majoritatea celor intervievaţi spun că va fi  un lucru pozitiv şi pentru ţara lor, iar mai mult de jumătate dintre ei afirmă că ar avea rezultate pozitive inclusiv pentru ei înşişi.

Cele mai ridicate procente de respondenţi cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România, 75% şi Ungaria, 69%.

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepţia Cehiei, s-a înregistrat o creştere a proporţiei celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020.

Cele mai mari creşteri sunt observate în România şi Suedia. Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar.

În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.


Etichete monedaeuroromaniaueeurobarometruadoptarea monedei euro(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live