Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bujancă

21 Septembrie 2012
Vizualizari: 3785
Comentează add

Ziua porţilor deschise de la Muzeul tramvaiului este prilejuită de Săptămâna mobilităţii europene şi îşi propune să-i încurajeze pe timişoreni să circule cu tramvaiul.

Tramvaiele timişorene, sărbătorite Tramvaiele timişorene, sărbătorite - Conține galerie foto

alina-bujanca

Muzeul tramvaiului. Foto: Alina Bujancă.

Primul tramvai tras de cai din România, care a circulat în premieră pe străzile din Timişoara, în iulie 1869, "Gemenele”, vagonul –platformă, tramvaiul "Timiş”, tramvaiul turistic,  vagonul-plug şi alte vehicule cu parfum de epocă- au avut astăzi oaspeţi la Muzeului tramvaiului din Timişoara, care a organizat  Ziua porţilor deschise.

Evenimentul este prilejuit de Săptămâna mobilităţii europene şi îşi propune să-i încurajeze pe timişoreni să circule cu tramvaiul pentru a reduce poluarea cauzată de autovehicule.

Turiştii şi localnicii au fost invitaţi să vadă unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport în comun, care este, dealtfel, vedeta expoziţiei: un vagon tras de cai, fabricat în 1869, care a marcat o premieră naţională la Timişoara, urbea de pe Bega fiind prima localitate din ţara noastră care a pus în funcţiune tramvaiul tras de cai.

Această adevărată bijuterie tehnică a fost restaurată şi este încă funcţională, iar la marile sărbători ale oraşului a fost scoasă pe străzi, spre deliciul copiilor şi a bătrânilor nostalgici.

Pe vremuri, la Timişoara au circulat 26 de astfel de tramvaie cu cai, fiecare cu câte 16 locuri, care aveau insa un dezavantaj: o calatorie intre cartierele Fabric şi Iosefin dura o oră şi jumătate.

Salvarea a venit în 1899 când a apărut tramvaiul electric, ce a redus la 32 de minute călătoria între cele două cartiere istorice.


Etichete Ştiri VesttramvaiTimişoaramuzeu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live