Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu: "Nu vreau să cumpăr voturi de la electorat"

Traian Băsescu: "Nu vreau să cumpăr voturi de la electorat"

Articol de Simona Mihăescu, 27 Noiembrie 2009, 18:04

Realizator: V-aţi clasat pe primul loc după votul de duminica trecută. 32,44% dintre români v-au votat. Cum apreciaţi scorul obţinut?

Traian Băsescu: Îl apreciez a fi extraordinar de bun, comparativ cu 2004. Atunci, într-o alianţă, am obţinut 33,9 procente, Alianţa D.A. De data aceasta, fără nicio alianţă, am obţinut 32,4%, ceea ce arată o creştere a potenţialului de a obţine voturi, după un mandat destul de greu. În acelaşi timp, trebuie să observăm că, de data aceasta, cel clasat pe locul doi este foarte aproape, la doar un procent şi ceva diferenţă. Aş spune că este o plecare în turul doi de la zero; ambii candidaţi pleacă de la aceeaşi linie de start şi vom vedea cine ajunge primul la finish.

Realizator: În schimb, referendumul iniţiat de dumneavoastră pentru reducerea numărului de parlamentari şi pentru parlament unicameral s-a bucurat de un număr mare de voturi, peste 77% dintre cei care s-au prezentat la urne vor un parlament unicameral şi peste 88% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari. Practic, în cât timp se poate transpune în realitate această opţiune a electoratului?

Traian Băsescu: Lăsaţi-mă să comentez puţin rezultatul. Rezultatul referendumului a fost un semnal extraordinar dat clasei politice. În mod categoric, electoratul a spus politicienilor: unu - că preşedintele a avut dreptate solicitând reformarea parlamentului încă din 2007. Asta este mai puţin important. Foarte important este că electoratul a spus politicienilor că nu mai vor politicieni cu privilegii, că vor ca şi parlamentul să intre în procesul de reformare a statului. Vor un parlament pe care să-l identifice cu ei, şi nu un parlament care să se identifice cu oamenii politici. Vor un parlament eficient. Vor ca politicienii să fie în slujba lor, şi nu ei la dispoziţia politicienilor. Iată mesaje extrem de importante pe care românii ni le-au dat. Şi ar mai trebui privit mai departe - românii vor o clasă politică responsabilă, nu o clasă politică aliniată în spatele unor moguli, în spatele unor rechini care privesc la economia României ca la o pradă. Românii vor ca politicienii să fie oneşti. Acesta este semnatul pe care îl putem traduce. Şi am convingerea că va trebui să implementăm foarte rapid rezultatul acestui referendum, pentru că toţi politicienii vor fi taxaţi dacă nu se ţine cont de voinţa românilor.

Realizator: Foarte rapid... Dar sunt nişte proceduri destul de laborioase. Implică schimbarea Constituţiei...

Traian Băsescu: Aşa este.

Realizator: ...un alt referendum.

Traian Băsescu: Eu cred că toţi românii au fost conştienţi de rezultat.

Realizator: De aceea întrebam cam în cât timp credeţi că se va putea.

Traian Băsescu: Depinde de clasa politică. Se poate în trei luni...

Realizator: De clasa politică?

Traian Băsescu: Da, pentru că politicienii trebuie să ia rezultatele acestui referendum, să constituie Comisia de revizuire a Constituţiei şi să introducă în Constituţie parlament unicameral şi limita maximă de parlamentari. Acest lucru trebuie făcut repede. Sigur, vor trebui făcute şi alte ajustări în Constituţie... Dar nu cred că este momentul să discutăm acum. Cert este că după ce politicienii implementează modificările cerute de cetăţeni în Constituţie, pe urmă Constituţia va fi revotată tot de cetăţeni. Şi dacă nu vor face ce trebuie, românii vor respinge proiectul de Constituţie.

Realizator: Deci, practic, urmează un nou referendum.

Traian Băsescu: Da. Un nou referendum, pentru că aceasta este forma de validare a Constituţiei. Nu o pot valida politicienii. Politicienii acum au primit o temă de la popor. Ei trebuie să vină în faţa poporului cu modificările la Constituţie. Şi trebuie să vă spun că intenţionez să fac presiuni publice, nu din acelea nevăzute, pentru ca în Constituţie să se anuleze orice fel de imunitate: de la preşedinte, ministru, parlamentar, până la oricine deţine vreun fel de imunitate. Imunitate care nu mai trebuie să fie nici măcar la magistraţi. Ei nu trebuie să traducă inamovibilitatea prin imunitate.

Realizator: Poate la cel de-al doilea referendum se va introduce şi această propunere.

Traian Băsescu: Nu. Eu cred că va fi introdusă odată cu procesul de revizuire a Constituţiei. Nu trebuie să mai aşteptăm un referendum, pentru că este clară opţiunea românilor de desfiinţare a imunităţilor. Acum ai câte un ministru infractor, cum a fost Remeş, cum a fost Mureşan, cum este Adrian Năstase...

Realizator: Dar vedeţi că justiţia nu s-a pronunţat. Urmează...

Traian Băsescu: Eu vorbesc de calitatea pe care o au în dosarele lor penale. Da?

Realizator: Urmărit penal.

Traian Băsescu: Remeş este în postura de infractor, da? Aşa este definit în rechizitoriu. A fost în faţa Înaltei Curţi de Casaţie să fie judecat pentru povestea "Caltaboşul şi pachetul cu bani", ca de altfel şi fostul ministru Mureşan. Dar ca oamenii ăştia să ajungă în faţa instanţelor, a trebuit un lung proces prin parlament. De ce ne mai trebuie...?

Realizator: Asta este, domnule preşedinte, remarca toată lumea, că durează foarte mult aceste procese în care sunt implicaţi politicieni din diferite partide.

Traian Băsescu: Nu numai politicieni, şi oameni de afaceri. Uitaţi-vă la procesul domnului Voiculescu pentru evaziune fiscală sau la procesul domnului Patriciu, tot pentru fraudarea bursei, pentru...

Realizator: Ne întoarcem la ce spuneaţi dumneavoastră. Mă scuzaţi că vă întrerup...

Traian Băsescu: Da. Vedem că...

Realizator: Reforma în justiţie...

Traian Băsescu: Numai o clipă, doamnă. Ne întoarcem la altceva, la corectitudinea justiţiei, pentru că un om care fură două găini este condamnat în trei luni. Patriciu, care are bani mulţi, sigur că procesul lui rămâne şi primeşte termene. Uitaţi-vă la procesul pe care l-a avut Sorin Ovidiu Vântu: a fost condamnat la doi ani şi jumătate, a făcut recurs şi, pe urmă, a trebuit să aşteptăm, iar justiţia a intrat în acest joc al amânărilor, până când s-a prescris pedeapsa şi justiţia a mai constatat doar că a făcut fapta, dar s-a prescris şi nu-l mai încarcerează. Or, este foarte clar că aceşti oameni cu multe interese sunt acum în spatele unui candidat, care se numeşte Mircea Geoană. Vor să-şi mai pună şi o perdea pe Iohannis şi, în spatele lui, ei să facă politica economică a guvernului, ei să facă strategia politică a guvernului, iar cei doi demnitari, primul ministru pe care-l propun şi preşedintele care candidează, Mircea Geoană, să rămână nişte afişe în spatele cărora ei să-şi facă jocurile.

Realizator: Pe umerii justiţiei atârnă multe responsabilităţi. Presupun că într-un viitor mandat, preşedintele are în vedere şi reforma în acest domeniu, care este deficitar şi care nu place nici Uniunii Europene. Dovadă, steguleţele primite de-a lungul timpului.

Traian Băsescu: Aşa este. Una din priorităţile mandatului meu a fost înfiinţarea ANI, tocmai pentru a sprijini clarificarea actelor de corupţie. Şi Agenţia Naţională pentru Integritate deja lucrează acceptabil. În acelaşi timp, ne trebuiesc noile coduri - Codul de Procedură Penală, Codul de Procedură Civilă. Aceste coduri sunt încă în aşteptare pentru a fi adoptate. Dar noul Cod Penal şi noul Cod Civil au trecut deja de parlament, le-am promulgat, ele înseamnă un nou sistem de a se desfăşura actul de justiţie, care, sper eu, va satisface nevoile românilor de dreptate.

Realizator: Domnule preşedinte, revenind la campania aceasta din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, s-a format o alianţă PSD-PNL, pentru susţinerea contracandidatului dumneavoastră, Mircea Geoană. Există şi o majoritate parlamentară de susţinere a unui premier independent, în persoana lui Klaus Ioahannis, şi v-aş întreba la ce soluţie vă gândiţi, pentru a contracara această alianţă.

Traian Băsescu: Deci, această alianţă nu trebuie contracarată, această alianţă trebuie să probeze dacă are majoritatea în parlament sau nu. Eu nu vreau să cumpăr voturi de la electorat, în negocierile cu politicienii. Singura...

Realizator: Dar nu-i vorba de cumpărat...

Traian Băsescu: Da, sau să păcălesc pe cineva. Singura alianţă pe care eu o văd pentru un candidat la funcţia de preşedinte este alianţa cu poporul. Nu avem altă variantă. Politicienii care cred că la sediul firmei domnului Voiculescu sau la sediul fundaţiei domnului Patriciu se fac marile aranjamente, iar poporul votează aşa cum au decis politicienii, se înşeală. Şi veţi avea această demonstraţie pe data de 6 decembrie. Voturile pe care un politician le primeşte sunt voturi pe care le primeşte în ziua aceea. Începând de a doua zi, începe un lung drum de a-ţi apăra voturile pe care le-ai primit. Nu se tranzacţionează voturile în sedii de partide. De aceea, veţi vedea cât de uşor se va face guvernul, după data de 6 decembrie.

Realizator: Aşa este. Dar ştiţi, nu se poate guverna cu poporul, poporul trebuie guvernat. Şi mă întrebam cum veţi reuşi să-i atrageţi pe cetăţenii români de partea dumneavoastră, cu ce program, cum veniţi în întâmpinarea dorinţelor lor.

Traian Băsescu: Doamnă, exact asta spun şi Patriciu şi Voiculescu, că nu se guvernează cu poporul, ci cu politicienii. Dar uită întotdeauna să spună un lucru esenţial, că se guvernează în numele poporului. Eu am crezut tot timpul acest lucru, în mandatul care se apropie de sfârşit, şi aceasta va fi convingerea mea şi în continuare. Deci, nu guvernăm în numele şi în spiritul voinţei politicienilor, ci în numele şi în spiritul voinţei poporului. Eu sunt convins că n-am greşit şi veţi vedea pe 6 decembrie.

Realizator: Tot apropo de ce se mai vehiculează pe tema aceasta, domnule preşedinte, se mai spune că în eventualitatea în care dumneavoastră veţi obţine un nou mandat, nu veţi reuşi să formaţi un guvern cu susţinere parlamentară, că vor continua conflictele politice, că, de asemenea, există o ipoteză că aţi dori şi dizolvarea parlamentului, implicit alegeri anticipate. Ce este adevărat şi ce nu este, din tot ce se spune?

Traian Băsescu: Doamnă, eu o să vă precizez fapte. În primul rând, nu am nicio intenţie de dizolvare a parlamentului. Ar fi o mare eroare, după ce România termină alegerile prezidenţiale, să bagi România în alte alegeri - alegeri parlamentare. Ce se poate face? Priviţi la ce s-a întâmplat în mandatul meu. A fost nevoie să fac un guvern PD-L - PNL - UDMR, l-am făcut în 2004, în decembrie. Nu s-a găsit altă formulă decât PD-L - PSD, la începutul anului 2009, am făcut acest guvern. Acum este un joc iresponsabil al acestei majorităţi, formată la sediul firmei domnului Voiculescu, la Grivco, care a considerat că, dărâmând succesiv guvernele şi blocând desemnarea unui premier, poate câştiga voturi. Vor avea marea surpriză să constate că nu le pot câştiga, pentru că românii înţeleg unde este neregula. Nu preşedintele a votat pentru căderea Guvernului Boc, nu preşedintele a votat pentru căderea Guvernului Croitoru şi nu preşedintele a plecat în vacanţă, ci parlamentul, ca să nu audieze şi să voteze pentru Guvernul Negoiţă. Cred că, începând cu data de 7, România va fi altfel.

Realizator: Mai avem doar 30 de secunde, domnule preşedinte, şi v-aş întreba cum veţi proceda de această dată: veţi merge din nou în ţară, veţi participa la mitinguri, veţi dialoga cu ONG-urile, cu cetăţenii? Cum se va desfăşura campania?

Traian Băsescu: Făcând ceea ce am făcut şi până acum: aflându-mă printre români, pentru că asta am făcut tot mandatul, asta o să fac şi în continuare. Puterea politicienilor acolo este, şi nu la sediul firmei lui Patriciu sau a lui Voiculescu.

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
EXCLUSIV RRA - Mircea Geoană:Trebuie să schimbăm în mod masiv modul în care statul român se raportează la Diasporă
Ştiri 19 Aprilie 2024, 07:40

EXCLUSIV RRA - Mircea Geoană:Trebuie să schimbăm în mod masiv modul în care statul român se raportează la Diasporă

Interviu in exclusivitate pentru RRA cu secretarul general adjunct la NATO, Mircea Geoană.

EXCLUSIV RRA - Mircea Geoană:Trebuie să schimbăm în mod masiv modul în care statul român se raportează la Diasporă
Confederaţia Patronală pentru IMM-uri nu susţine aplicarea salariului minim european în România
Economie 19 Aprilie 2024, 07:35

Confederaţia Patronală pentru IMM-uri nu susţine aplicarea salariului minim european în România

Președintele Consiliului Național al IMM-uri, Florin Jianu spune că este nevoie de predictibilitate din punct de vedere...

Confederaţia Patronală pentru IMM-uri nu susţine aplicarea salariului minim european în România
Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 07:28

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan

Conform unor surse străine, americane și iraniene, Israelul atacat în această noapte, în jurul orei 4:00, zone din vestul...

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
În lume 19 Aprilie 2024, 07:24

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși

Dincolo de campania militară, Rusia poartă şi una de spionaj şi dezinformare.

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 06:39

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan

Iranul a suspendat zborurile în zona orașelor Isfahan, Shiraz și Tehran. Un oficial american spune că Israelul a lansat...

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan
Israelul a lansat un atac asupra Iranului
În lume 19 Aprilie 2024, 06:11

Israelul a lansat un atac asupra Iranului

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt...

Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Țiriac Open: Favoritul 2, învins în optimi
Sport 18 Aprilie 2024, 23:20

Țiriac Open: Favoritul 2, învins în optimi

Maghiarul Marton Fucsovics l-a eliminat pe favoritul 2, Tallon Griekspoor, cu scorul de 7-5 / 6-1.

Țiriac Open: Favoritul 2, învins în optimi