Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI. Recensământ 2022 Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

18 Aprilie 2010
Vizualizari: 2756
Comentează add

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale a apreciat că impactul asupra industriei aviatice îl depăşeşte pe cel înregistrat după atentatele din 11 septembrie.

Traficul aerian din Europa, blocat

ionut-dragu

Cercetătorii din Islanda avertizează că activitatea vulcanului nu dă semne de reducere din intensitate. Foto: EPA

Europa se confruntă cu o situaţie de blocaj a traficului aerian, ca urmare a deplasării norului de cenuşă, după erupţia vulcanului din Islanda. 

Institutul Meteorologic din Islanda a anunţat că vântul va continua să împingă norul de cenuşă vulcanică deasupra Europei şi în următoarele zile.

Potrivit cercetătorilor din Islanda erupţia vulcanului, care se află sub un gheţar, nu dă semne de reducere a intensităţii, iar experţii au avertizat că fenomenul ar mai putea dura câteva săptămâni.

Până atunci blocajul traficului aerian în Europa se prelungeşte.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a declarat că analizează posibilitatea convocării unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor transporturilor din ţările comunitare, în condiţiile paralizării traficului aerian de norul de cenuşă vulcanică.

 

Numeroase state europene au anunţat noi măsuri de restricţionare a zborurilor sau prelungirea închiderii spaţiului aerian.

 

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale a apreciat că impactul asupra industriei aviatice îl depăşeşte pe cel înregistrat după atentatele din 11 septembrie.

 

Potrivit agenţiei France Presse, numai duminică au fost anulate între 17 şi 22 de mii de curse aeriene.

 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei naţionale poloneze pentru navigaţie aeriană, Grzegorz Hlebowicz, citat de AFP, Polonia şi-a redeschis spaţiul aerian pentru survol la ora locală 4.00 (5.00, ora României).

Potrivit lui Grzegorz Hlebowicz pentru că "norul de cenuşă vulcanică îşi reduce altitudinea în timpul deplasării", cerul devine curat la altitudini mari.

Astfel Polonia şi-a redeschis spaţiul aerian pentru avioanele care zboară la altitudini mai mari de 6.000 de metri.

Potrivit agenţiei France Presse, duminică au fost anulate între 17 şi 22 de mii de zboruri ca urmare a închiderii spaţiului aerian, din cauza norului de cenuşă provocat de erupţia vulcanului din Islanda.

Spaţiul aerian suedez va rămâne închis cel puţin până luni dimineaţă, iar Marea Britanie şi Danemarca au prelungit până duminică seara restricţiile.

De asemenea Croaţia şi-a închis complet spaţiul aerian.

Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia va urma să stabilească duminică dacă îşi menţin închis spaţiul aerian, în timp ce Spania tocmai a anunţat închiderea a 11 aeroporturi între care şi cel din Barcelona.

Aeroporturile din Paris, precum şi cele din nordul Franţei şi din nordul Italiei, sunt închise până luni dimineaţă.

De asemenea spaţiul aerian al Finlandei va rămâne închis până luni după-amiază, iar compania aeriană poloneză LOT a anunţat anularea tuturor zborurilor sale până luni, la ora locală 14.00.

De asemenea, în China, au fost anulat majoritatea curselor spre Europa.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale a anunţat că prejudiciile aduse companiilor aeriene vor depăşi cu mult criza înregistrată cu ocazia atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

Potrivit France Presse compania olandeză KLM a efectuat un zbor de test pe ruta Amsterdam - Dusseldorf (Germania), iar potrivit primelor estimări, calitatea aerului îndeplineşte criteriile de siguranţă a zborului.

Odată cu primirea rezultatelor finale, compania intenţionează să ceară permisiunea de reluare a activităţii.

După prezentarea acestor rezultate companiile aeriene germane, Lufthansa şi Air Berlin, au criticat faptul că nu există măsurători clare, privind concentraţia de cenuşă vulcanică în aer şi, cu toate acestea, s-a decis închiderea spaţiului aerian german până duminică seara.

Pe de altă parte, potrivit France Presse, compania belgiană Brussels Airlines a cerut ajutor de la guvern, pentru pagubele înregistrate ca urmare a închiderii spaţiului aerian încă de joi.


Etichete Vulcanul care a paralizat EuropaEuropanorcenuşăvulcantraficaerianavioaneIslandaMarea BritanieFranţaBarcelonaCroaţiaDanemarcaGermaniaOlandaElveţiaFinlandabanipierderi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live