Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tocana de cartofor a lui Mitică

“Dragă Costiţă, să-mi puie la grătar o costică de purcel.”

Tocana de cartofor a lui Mitică

Articol de Anca Șurian Caproş, 30 Ianuarie 2016, 15:05

Deşi “biograful” Google are mai multe păreri în ceea ce priveşte data naşterii lui Caragiale, Şerban Cioculescu, ce i-a studiat toată viaţa şi opera ceva mai temeinic, ne spune că, totuşi, Caragiale se năştea într-o zi de 30 ianuarie a anului 1852.

Pe 7 februarie era deja şi botezat în satul natal Haimanale, sat care astăzi îi poartă şi numele.

Cât priveşte cărţile care i-au asigurat... renumele, nu mai trebuie, sper, să le amintesc.

Dar dacă tot a venit vorba de biografie, să ne amintim şi că, dacă nu ar fi moştenit talentul dramatic de la unchii săi, Caragiale poate ar fi devenit bucătar de case mari ca bunicul grec dinspre tată, venit în 1812 în Ţările Române pe post de bucătar în suita lui Caragea Vodă.

Nu a devenit, ştim, bucătar, dar cu amănuntul biografic îl va necăji pe fiul cu aere nobiliare Mateiu, arătându-i în public fruntea teşită, moştenită - spunea el - de la strămoşii plăcintari care-şi purtau tăvile pe cap.

În rest mânca şi el ca oricine, iar corespondenţa ne dezvăluie un om de lume căruia îi plăceau dejunurile cu prietenii. Şi nici opera lui nu duce lipsă de ceva... meniuri, dar nu din cele tihnite, patriarhale, ci cu aspect mai degrabă frugal, căci personajele sale din “Momente şi schiţe” se întâlnesc la birt sau la berărie.

De altfel, dintr-un volum cu “Amintiri despre Caragiale” (editat în 2013 de Ştefan Cazimir), de la Ion Suchianu aflăm că personajul său emblematic Mitică a fost şi la propriu folosit pe post de reclamă la inaugurarea berăriei Gambrinus. Pentru acest eveniment Caragiale i-a tipărit, într-o broşură împărţită prietenilor şi cunoscuţilor din sală, toate spiritele...

Unul dintre aceste « spirite », care nu ştiu dacă se regăsea în broşura cu pricina sau nu, mi-a inspirat recomandarea pentru un prânz de weekend poate nu sofisticat, dar potrivit cu halba, ţapul şi vorba în doi peri.

Aşadar, pentru că viciul... calamburului nu-l părăseşte pe Mitică nici la birt, când chelnerul îi spune că în meniu găseşte “carne cu cartofi”, răspunde prompt că nu primeşte aşa ceva... că doar nu e cartofor...

Probabil însă că la birt toţi erau cartofori, că homarul nu se găsea pe Dâmboviţa, aşa că repetând gluma gospodinei casei, gustaţi dintr-o cinstită mâncărică naţională care se prepară simplu şi gustos.

Pentru ea aveţi nevoie de:

Cam o jumătate de kilogram de ceapă

1 kilogram de cartofi
2,3 morcovi
o conservă de roşii tocate
500-750 de grame de pulpă sau fleică de porc
Mirodenii şi “miroase”: o coajă de ardei iute uscat, boia şi dulce, şi... “aprigă”, sare, piper, 2-3 boabe de ienibahar, o foaie de dafin-

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa, cartofii şi morcovii.

Se curăţă de pieliţe, se taie bucăţele cam de-un dumicat-doi, se sărează şi se piperează carnea.

Apoi, cât timp se pune carnea la perpelit pe toate părţile într-o tigaie, se taie cartofii cuburi, morcovii rondele, iar ceapa cât mai mărunt.

După ce aţi terminat de prăjit carnea – în ulei sau untură – puneţi şi ceapa la călit, cu morcovii, iar apoi uniţi-le pe toate, plus conserva de roşii tocate într-o oală ce poate fi dată la cuptor. Nu uitaţi să mai puneţi totuşi în oală ardeiul cela iute şi uscat, dacă l-aţi găsit, dar şi celelalte “miroase”.

Şi cât timp se rumeneşte mâncărica la cuptor, puteţi să-l recapitulaţi şi pe... Mitică.

Eu vă mai recomand încă un fel gătit în sos de... calambur:

“Dragă Costiţă, să-mi puie la grătar o costică de purcel.”

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Deschis în weekend 11 Februarie 2018, 14:01

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea

Învingător la competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată la Rimini, cu un cocktail inspirat din...

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Deschis în weekend 20 Ianuarie 2018, 19:58

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni

De ce ar trebui să ne facem timp pentru acest gest aflam dintr-un interviu cu psihologul Ligia Moise.

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Ianuarie 2018, 18:48

Misiune românească în premieră, în Patagonia

Exclusiv RRA - Doi alpinişti experimentaţi, Vlad Capusan şi Szolt Torok, despre încercarea de a descoperi o rută nouă de...

Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Noiembrie 2017, 13:49

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui o serie de ateliere de meșteșuguri medievale...

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran
Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Deschis în weekend 12 Noiembrie 2017, 10:08

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării

Războiul dintre pescarii comerciali şi cei recreativi pare să fie câştigat de primii, dar cu o grea lovitură dată turismului.

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 12:31

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean

Marian Leușteanu, basistul trupei Monarchy și supraviețuitor al tragediei revine pe scena muzicală, după o lungă perioadă de...

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Papa Francisc în spațiu
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 09:08

Papa Francisc în spațiu

Papa Francisc a comentat cu echipajul de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cele mai importante întrebări...

Papa Francisc în spațiu
Muzica este "tonul meu în viaţă"
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 08:51

Muzica este "tonul meu în viaţă"

Pentru Ovidiu Anton, muzica este "tonul" său în viață. Atras mai mult de hard-rock, la vârsta de 15 ani înființează formația...

Muzica este "tonul meu în viaţă"